Obeležava se Dan MUP-a i policije

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić položio je venac na spomen ploču prvom srpskom ministru policije vojvodi Jakovu Nenadoviću.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

11:25

Default images

Polaganju venca u ulici Kneza Miloša prisustvovali su i direktor policije Milorad Veljović, načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić, kao i brojni predstavnici MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i srpska policija danas u Nastavnom centru "Makiš" obeležavaju svoj dan, a centralnu svečanost otvara ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Srpska policija predstavlja najznačajniji faktor stabilnosti u zemlji, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da su Srbiji potrebne jake vojska i policija, ne zato da bi imala vojno-policijski sistem, nego "pre svega da bi služili narodu i građanima".

Dačić je istakao da je uloga MUP-a i policije da štiti građane Srbije i da policija u stranačkom pogledu ne pripada nikome.

"Policija nije ničija, ne pripada nijednoj političkoj partiji, niti skupu stranaka - ona je narodna i pripada svim građanima Srbije", naglasio je Dačić i podsetio da po domaćim i stranim anketama građani Srbije najviše poverenja, posle Srpske pravoslavne crkve, imaju u policiju, kao i u vojsku.

On je izrazio zadovoljstvo i što je u protekle četiri godine u Vladi Srbije rukovodio resorom koji je ocenjen kao najbolja državna institucija.

Dačić je, ukazujući na ulogu crkve i policije u društvu, naveo i da ima običaj da kaže "da će onaj koga bog ne prevaspita, doći u ruke policije".

Ministar Dačić je naveo i da bez obzira na političke opcije i određene državne funkcije, policija ima ulogu koja je određena Ustavom i zakonom, a to je da štiti i brani zemlju i narod od kriminala, terorizma, nasilja...

Dačić je podsetio da je srpska policija u prethodne četiri godine postigla značajne rezultate na tom planu, ali i u međunarodnoj saradnji.

Prema njegovim rečima, srpska policija sarađuje sa svim zemljama u regionu, ali i najrazvijenijim državama počevši od SAD, preko policije EU, pa do Rusije.

Dačić je ukazao i da je srpska policija te rezultate postigla i zahvaljujući dobroj saradnji u okviru Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši uverenje da će se tako nastaviti i u budućnosti.

Svečanosti je prisustvovao premijer Mirko Cvetković i članovi njegovog kabineta, izaslanik predsednika Srbije Tomislav Nikolća, penzionisani general Milorad Simić, patrijarh Irinej, crkveni velikodostojnici, predstavnici vojnih i civilnih službi bezbednosti, kao i brojne kolege iz regiona.

Dan MUP-a i Dan policije obeležavaju se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija, na Duhove (Trojice), odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

Ranije danas i direktor policije Milorad Veljović je položio venac na spomen obležje Čukur česma.
(Foto: Tanjug)
U okviru obeležvanja Dana MUP-a i dana policije, juče je 250 policijskih službenika Policijske uprave za grad Beograd položilo zakletvu.

Novi policijski službenici - mladići i devojke su se obavezali da će svim snagama poštovati javnu bezbednost, da će predano štititi ljudska prava i građanske slobode, da će savesno i odgovorno služiti građanima Srbije i dosledno se pridržavati zakona i prihvaćenih standarda u vršenju policijske dužnosti.

Pripadnici beogradske policije su u petak, u okviru obeležvanja Dana MUP-a i Dana policije, priredili svečani defile u centru grada. Defile, ulicom Knez Mihailovom do Kalemegdana pratili su brojni građani, a najviše pažnje, posebno najmlađih, privukli su pripadnici konjičke policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: