Italija: Policajac greškom u zatvor

Dražen Bakić, policajac iz Inđije, krenuo je u julu 2010. da pokupi automobil koji je kupio u Italiji ali je greškom završio u njihovom zatvoru.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

22:10

Default images

Bakić (35) sada traži pola miliona evra odštete zbog utamničenja.

Bivši operativac DB-a, koji je sada policajac, uhapšen je zajedno sa Draganom Petrićem (48) i Milanom Đorđevićem (21) iz Šapca pošto je policija sumnjala da su deo kriminalne bande koji su otimali autobuse na u blizini Firence.

"Skupio sam nešto novca i preko interneta sam našao polovni "reno megan". Na oko, bio sam zadovoljan, pa sam kontaktirao sa prodavcem. Dogovor je sklopljen, pa sam u banci uplatio kaparu. Da ne bih išao sam u inostranstvo, nagovorio sam šuraka Nikolu da mi pravi društvo", priča Bakić.

Prvo je mislio da idu autobusom, ali su čuli od prijatelja da u to vreme njihov poznanik Dragan Petrić poslom ide na Apenine

Nije bilo nikakvih problema, sve dok nisu stigli blizu gradića Montekatini Terme. Na autoputu, u blizi ni naplatne rampe, presreli su ih karabinjeri.

Tom prilikom, u akciji nazvanoj "Srećan put", pored Bakića i dva Srbina, privedeni su i Italijani Đuzepe Krizapuli (47) i Paskvale Topo (23) obojica iz Napulja, kao i Draženov šurak Nikola Sreović (25), iz Stare Pazove.

"Prema meni su bili izuzetno korektni, za razliku od Petrića, koga su, kako smo čuli, "propustili kroz šake". Mislim da je čitava operacija bila tipovana, a mi smo završili u zatvoru kao kolateralna šteta", priseća se Bakić.

Podsećamo, italijanska policija započela je istragu prošlog proleća, pošto su u poznatom banjskom odmaralištu Montekatini terme, blizu Firence, ukradena dva turistička autobusa, jedan iz Holandije, a drugi iz Nemačke. Policija je nemačkom autobusu ušla u trag na mađarsko-srpskoj granici. Istražnim organima tada je bilo jasno da su krađe vozila organizovane, pa su policijskim nadzorom bile pokrivene sve važnije turističke lokacije u Toskani.

Posle devet meseci istrage, italijanski istražni organi nisu mogli da pronađu nijedan osnov umešanosti Bakića i Sreovića u čitav slučaj. Pušteni su sredinom aprila, bez dokumenata, sa obavezom da se ne udaljavaju iz ovog italijanskog grada. Tek 20. jula, konačno, dobijaju dozvolu da kao slobodni ljudi napuste Italiju.

"Zbog nezakonitog boravka u pritvoru, tužio sam italijansku državu, sa zahtevom od pola miliona evra odštete. Međutim, italijanski sud odštetu, po danu plaća od 70 do 80 evra, što znači da bih dobio 20.000 evra, a mene je samo advokat koštao 15.000 evra", kaže Bakić, čiji će odštetni zahtev aprila sledeće godine razmatratiti Međunarodni sud u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: