Izbalansirana spoljna politika

Srbija vodi racionalnu, izbalansiranu i nezavisnu spoljnu politiku, sa jasno definisanim prioritetima, izjavio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 05.04.2011.

14:04

Default images

Ti prioriteti su proces evropskih integracija, odbrana državnog suvereniteta diplomatskim sredstvima, regionalna saradnja i ekonomska diplomatija, naveo je Jeremić.

Jeremić je, na sednici skupštinskog odbora za inostrane poslove, ocenio da je ova Vlada učinila najviše na evropskim integracijama od 5. oktobra.

On je dodao da je sledeći cilj dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine. Ali, kako je naglasio, to je veći deo posla za organe koji se bave unutrašnjom politikom, nego za Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je ponovio da se spoljna politika zemlje bazira na četiri stuba - EU, SAD, Kini i Rusiji.

Šef diplomatije je, govoreći o izveštaju Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima, naveo da je Srbija pre nekoliko meseci počela konsultacije sa svim članica Saveta bezbednosti UN o inicijativi za uspostavljanje nezavisnog istražitelja sa mandatom ovog tela.
Stižu
"Konsultacije su počele pre nekoliko meseci sa svim članicama Saveta bezbednosti, a posebno sa Rusijom. Očekujem da to pitanje uskoro bude i formalno pokrenuto", rekao je Jeremić.

Podsećajući da se Srbija suočava sa izazovima kakve ima retko koja zemlja, i na tešku situaciju u Evropi, pre svega zbog ekonomske krize, što bi moglo da se odrazi i na proces proširenja EU, Jeremić je pozvao Skupštinu na jedinstvo.

"U takvoj situaciji koristilo bi nam veće jedinstvo i želim da uputim apel skupštini da, kada je reč o spoljnoj politici i državnim prioritetima, prevaziđemo političke podele podele i da nastupamo kao jedan", rekao je on, navodeći Hrvatsku kao primer takvog jedinstvenog nastupa.

Znamo da jedna zemlja može da nas blokira na putu evrointegracija, rekao je on i dodao da ono što čini Holandija zbog saradnje Srbije s Haškim tribunalom može da učini i neka druga članica Unije zbog Kosova.

Jeremić je najavio da će Konferencija Pokreta nesvrstanih na ministarskom nivou biti održana 5. i 6. septembra u Beogradu.

Rasprava sa članovima Odbora

Izlaganje šefa diplomatije obeležila je i rasprava sa odbornicima. Vesna Pešić iz LDP-a navela je kao problem ministarstva to što nije bilo izbalansirane politiku, te se preorIjentisalo na Kosovo i izgubilo balans.

"Meni se čini da nemate nadležnosti i nemate prioritet, imam utisak da ste ražalovani ministar", rekla je Pešićeva.

Ministar Jeremić se nije složio sa takvim ocenama.

"Da li sam ja ražalovani ministar ili ne nepristojno je da odgovaram, nastavljam da obavljam posao u punom kapacitetu, to je vaš lični doživljaj i imate to pravo. A da je pukla politika prema Kosovu to mišljenje imate vi, Honduras i Kiribati", poručio je Jeremić.

Predsednik Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Dragoljub Mićunović kritikovao je plan o održavanju ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih u septembru u Beogradu zbog presude međunarodnog suda u Hagu o nezavisnosti Kosova o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: