Dodik: BiH kao interesna zajednica

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da Bosna i Hercegovina može opstati samo kao “zajednica dva entiteta i tri naroda”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

19:04

Default images

On je ocenio da izjave poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića pomažu u jačanju teritorijalnog i političkog kapaciteta RS. Reagujući na nastojanja Cerića u svetu da BiH predstavi kao bošnjačku državu, Dodik je u izjavi BN TV rekao da je BiH zajednička država dva entiteta i tri naroda, što je rezultat Dejtonskog sporazuma i da može opstati samo kao takva.

"Mi u RS nemamo iluzija i svesni smo da BiH može opstati samo kao zajednička interesna zajednica, a ne kao nešto što je pitanje ljubavi i emocija", rekao je Dodik, navodeći da se BiH ne može graditi na bošnjačkom idnetitetu.

"Za nas ne treba da je zabrinjavajuće to što propagira poglavar Islamske verske zajednice u BiH, iako je on najvažnija politička figura kod Bošnjaka. Mi treba da ostanemo na putu jačanja teritorijalnog i političkog kapaciteta RS u skladu s Dejtonskim sporazumom", kazao je Dodik.

Premijer RS je rekao da su Cerićeve izjave da je BiH bošnjačka zemlja samo potvrda onoga što je ranije ukazivano predstavncima međunarodne zajednice da se BiH ne može tako predstavljati i graditi.

Cerić je u Istanbulu rekao da je ovo "vreme bošnjačkog i bosanskog buđenja", uprkos pritiscima sa svih strana, pa i iz Brisela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: