O Kosovu i članstvu u EU

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Miltiadis Varviciotis razgovarali su o situaciji na Kosovu i članstvu Srbije u EU.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

17:37

Default images

Jeremić i Varviciotis, koji je danas započeo trodnevnu radnu posetu Beogradu, razgovarali su o situaciji na Kosovu, u svetlu sutrašnje posete Beogradu šefa Euleksa Iva de Kermabona.

Tokom razgovora o globalnoj ekonomskog krizi i njenim posledicama, grčki ministar je izrazio zabrinutost zbog problema sa kojima se suočavaju grčka preduzeća u Srbiji, dok je Jeremić, sa svoje strane, obećao podršku i pomoć Beograda u rešavanju bilo kakvih problema koji bi se pojavili.

Varviciotis, koji je u grčkom Ministarstvu spoljnih poslova nadležan za pitanja međunarodnih ekonomskih odnosa, sastao se danas sa direktorima grčkih preduzeća u Srbiji i obećao pomoć Atine u prevazilaženju njihovih problema, prenela je grčka agencija ANA.

"Grčka principijelno podržava Srbiju"

Ivica Dačić izjavio u Atini da će Grčka podržavati Srbiju kada je reč o pitanjima vezanim za zaštitu naših nacionalnih i državnih interesa.

"Za nas je veoma bitno da se pitanje Kosova i Metohije prebaci sa političkog na pravni plan", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je izjavio "da Međunarodni sud pravde u Hagu treba što pre da jasno da pravno tumačenje - da li je moguće da jedna jednostrana odluka, jednostrano proglašena nezavisnost, dobije međunarodni legitimitet i legalitet".

Dačić je istakao da je u tom smislu stav Grčke od velikog značaja. On je rekao da će Grčka podržati evropski put Srbije i da je tokom bilateralnih razgovora u Atini istaknuta potreba za čvršćom i boljom saradnjom na političkom, bezbednosnom i ekonomskom polju dveju država.

"Tokom razgovora, pre svega, istaknuta je potreba za još čvršćom, boljom saradnjom na političkom, bezbednosnom i ekonomskom polju. U tom smislu veoma je važna podrška koju Grčka daje našem evropskom putu", rekao je Dačić.

On je ponovio da će Grčka glasati za stavljanje Srbije na "belu šengen listu", istakavši da ta činjenica u mnogome govori o tome da su odnosi koji su izgrađeni u proteklom periodu i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova na veoma visokom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: