MMF: Smanjenje privrednog rasta

Drugi čovek Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Džon Lipski, izjavio je da MMF predviđa "umereno" smanjenje svetskog privrednog rasta u 2009. godini.

Izvor: Beta

Sreda, 18.03.2009.

15:00

Default images

Lipski, koji je zamenik direktora MMF-a, nije želeo da iznosi precizne podatke. On je rekao da će rast biti negativan, za razliku od predviđanja MMF-a iz januara, kada je očekivano povećanje iznosilo 0,5 odsto.

Zvaničnik MMF-a je u Beču, gde se održava sastanak zemalja izvoznica nafte, rekao da će svetska ekonomija "zabeležiti pozitivan rast tokom 2010. godine".

Triše: Evropi ne preti deflacija

Evropa nije suočena sa rizikom deflacije, kaže predsednik Evropske centralne banke (ECB) Žan-Klod Triše uz ocenu da će ova godina biti teška za privredu EU.

Deflacija je pad opšteg nivoa cena u zemlji, povezan sa opadanjem obima proizvodnje robe i usluga i zaposlenosti. U razgovoru s novinarima posle jučerašnjeg govora na forumu u pariskom Centru za finansijske studije, Triše je ukazao da se finansijska struktura evrozone razlikuje od one u SAD.

Američki finansijski sistem je zavisan od tržišta, dok je sistem evrozone usredsređen oko banaka, ukazao je predsednik ECB navodeći da to objašnjava različite pristupe rešavanju globalne krize na dvema stranama Atlantika.

Triše je pohvalio evropske vlade koje su, prema njegovoj oceni, pokazale da su sposobne da brzo reaguju na krizu.

On je učesnicima seminara u Parizu rekao da Banka trenutno ispituje mogućnost preduzimanja daljih nekonvencionalnih mera ukoliko za to bude potrebe.

Ocenjujući da će 2009. godina biti veoma teška za privredu EU, Triše je rekao i da su veoma nesigurne prognoze većine analitičara koji već u 2010. godini vide progresivni početak obnove.

Triše je na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja članica grupe G20 privredno najjačih zemalja sveta, koji je održan u subotu, izjavio da će u potpunosti iskoristiti fiskalni i monetarni uticaj ECB u borbi sa najgorom privrednom krizom od 30-tih godina prošlog veka, podsetile su agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: