Skupština o zabrani diskriminacije

Vladajuća koalicija veruje da će Zakon o zabrani diskriminacije biti usvojen. LDP će glasati za zakon, a SNS samo ako se usvoje njihovi amandmani.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

01:20

Default images

Skupština Srbije završila je večeras rad, a načelnu raspravu o Predlogu zakona o zabrani diskriminacije nastaviće sutra u 10 sati. Tim zakonom prvi put na sveobuhvatan način biće sankcionisani svi slučajevi diskriminacije i biće zaštićene grupe koje mogu biti diskriminisane.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je će se usvajanjem tog zakona uspostaviti integralan i sveobuhvatan sistem zaštite od diskriminacije.

On je, odgovarajući na primedbe koje je opozicija iznela tokom sednice, rekao da nisu na mestu zamerke da nije bilo dovoljno javne rasprave o tom predlogu zakona.

Čiplić je objasnio da je član 18, koji se odnosi na zabranu diskriminacije u pogledu verskih prava, formulisan uz saglasnost vlade i pet verskih zajednica i da predstavlja kompromis tih institucija. Osvrćući se na seksualnu orijentaciju i pojedine navode da zakon dozvoljava istopolne brakove, Čiplić je rekao da taj zakon "ne uvodi prava koja ne postoje po Ustavu".

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je danas da je vladajuća većina spremna da prihvati sve amandmane na predlog Zakona o zabrani diskriminacije koji ne ruše temelj i duh zakona, kako bi što veći broj poslaničkih grupa glasao za taj propis.

Ona kaže da je taj zakon jedan od najvažnijih na putu Srbije ka Evropskoj uniji i uslov za stavljanje zemlje na "belu šengensku listu".

"Vlada je svojim stavom pokazala da je spremna da sve nedoumice razreši razgovorom i izmenama u tekstu, kao što ćemo mi kao vladajuća većina biti spremni da sve razumne amandmane koji ne ruše temelje i duh zakona pihvatimo i postignemo da što veći broj poslaničkih grupa glasa za njega", rekla je ona.

Podršku zakonu su najavili i socijalisti. "Taj zakon važan je i za građane i za državu Srbiju, za sve institucije uključujući i verske zajednice, koje su iznele rezerve (na Predlog) koje su na korektan način inkorporirane u zakon", kazao je šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić novinarima u Skupštini Srbije.

Međutim, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ponovio je da se stav te stranke o Predlogu zakona o zabrani diskriminacije nije promenio i da tri poslanika Jedinstvene Srbije neće glasati za taj zakonski predlog.

Marković je dodao da time nije prekršio koalicioni sporazum jer, kako kaže, sporazumom nije predviđeno da stranke koje čine vladajuću većinu treba da glasaju za sve zakonske predloge.

Skupštinska većina za izglasavanje Zakona o zabrani diskriminacije će, izgleda, ipak biti obezbeđena jer svoju podršku tom predlogu najavljuju i pojedine stranke opozicije.

LDP najavljuje podršku, SNS traži izmene

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović izjavio je da će ta stranka glasati za Predlog zakona o zabrani diskriminacije pod uslovom da predloženi tekst ne bude izmenjen.

Jovanović je dodao da će LDP uložiti amandmane na deo zakona koji sprečava diskriminaciju u obrazovnom sistemu. On je precizirao da je reč o zaštiti u slučaju bolesti, kao i amandman kojim se predviđa nepristranost države prema verskim zajednicama.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da bi ta stranka mogla da prihvati Predlog zakona o zabrani diskriminacije ukoliko vlada prihvati njihove amandmane ili izmeni zakon.

SNS se zalaže za izmenu članova koji se odnose na izražavanje seksualne orijentacije, tako da svako bude slobodan da se izjasni kako je orijentisan, ali da to ne izražava javno.

Nikolić je kazao da vlada treba da prihvati bar dva amandmana te stranke koji se odnose na članove 18, 20 i 21 i kojima je precizirano da se seksualna orijentacija posebno ne može ispoljavati pred decom i maloletnicima.

DSS i radikali protiv predloga zakona

Šef poslaničke gurpe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić najavio je da će poslanici te stranke glasati protiv predloga zakona o zabrani diskriminacije jer je loš, prepisan i nije prilagođen našem pravnom sistemu.

Aligrudić je rekao da se zakon ne bavi na ozbiljan način zaštitom od diskriminacije, zbog čega je ta stranka podnela niz amandmana, ali da ne veruje da će oni biti usvojeni, niti da se njima može poboljšati "tako loš tekst".

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da će odnos poslanika te stranke prema Predlogu zakona o zabrani diskriminacije zavisiti od toga da li će i šta vlada prihvatiti od 400 amandmana, koliko je ta stranka podnela na Predlog.

Todorović je novinarima u Skupštini rekao da zakon meša "babe i žabe", da bi se prikrila, kako kaže, namera i pokušaj razaranja društva.

Skupština Srbije prethodno je usvojila više zakona i konvencija neophodnih za stavljanje Srbije na "belu šengensku listu". O tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ministar Čiplić očekuje usvajanje zakona

Iako je Vlada pojasnila određene članove predloga zakona kako bi izašla u susret crkvama i verskim zajednicama, dan pred novo zasedanje Skupštine ministri su još jednom razgovarali sa verskim predstavnicima.

Gostujući u emisiji “Poligraf” TV B92, jedan od učesnika, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić rekao je da se na sastanku u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve svaka strana držala svojih stanovišta, ali da je ubeđen da će zakon ipak biti usvojen.

Pored Čiplića, na poziv episkopa bačkog Ireneja odazvali su se i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ministar vera Bogoljub Šijaković, a u ime crkava i verskih zajednica beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić i beogradski rabin Isak Asiel.

Čiplić kaže da je predstavnike verskih zajednica ubedio da se ovaj zakon ne odnosi na sklapanje gej brakova, ali da osim toga nikakva saglasnost nije postignuta.

Prema njegovim rečima, ministri su predstavnicima verskih zajednica saopštili razloge zbog kojih neće odustati od člana 21 koji se bavi seksualnom orijentacijom ljudi.

"Oni su razumeli, ali su se držali svog verskog stanovišta, učenja svetih knjiga, da to ne treba ispoljavati javno, a mi smo ostali kod svog stanovišta da to nije ništa što sme da se zabrani i da je to stvar koja mora, ako hoćemo u Evropu, i to je sada normalna stvar, da takav zakon, sa takvim odredbama moramo da imamo", objasnio je Čiplić.

Uprkos nesuglasicama sa koalicionim partnerima oko pojedinih tačaka predloga zakona, Čiplić je ubeđen da će zakon biti usvojen.

"Većina je sigurna i stabilna. Možda će biti neprijatno predstavljati zakon i slušati argumenate i kontraargumenate, ali nema dileme, zakon će biti donet", veruje ministar.

Predlog zakona o zabrani diskriminacije povučen je ranije iz skupštinske procedure zbog primedaba crkava i verskih zajednica.

I pored toga što su predstavnici crkve ostali nezadovoljni i nakon što je Vlada uvažila određene primedbe, iz kabineta Mirka Cvetkovića je poručeno da je taj predlog konačan i da se od njega neće odstupati.

Izmenjena verzija zakonskog predloga usvojena je na poslednjoj sednici Vlade i ona je upućena parlamentu po hitnoj proceduri, a biće jedina tačka dnevnog reda predstojeće sednice.

Možete pogledati snimak emisije Poligraf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: