Petak, 13.02.2009.

21:50

SAD nude spoazum Severnoj Koreji

Američka državna sekretarka Hilari Klinton ponudila je Severnoj Koreji sporazum o normalizaciji odnosa, u zamenu za obustavu nuklearnog programa.

Izvor: Beta

Default images

U govoru uoči prve strane turneje od kada je na ovoj poziciji – koja uključuje Japan, Indoneziju, Južnu Koreju i Kinu - Klintonova je rekla da Severna Koreja zaslužuje politička prava, a Tibetanci i svi Kinezi zaslužuju religiozne slobode.

Mediji najavljuju da će obustava nuklearnog programa u Severnoj Koreji bio glavna tema predstojeće jednonedeljne azijske turneje Hilari Klinton.

Uz to, aktuelna finansijska kriza i ekološki problemi naći će se na vrhu agende u susretima sa domaćinima.

Ukoliko se Severna Koreja odrekne svog nuklearnog programa, rekla je Klintonova, Obamina administracija biće voljna da normalizuje bilateralne odnose, zameni ratne ugovore trajnom mirovnom poveljom, i pomogne zemlji u obezbeđivanju energije i drugih ekonomskih potreba stanovništva.

Dodala je da se nada da se Pjongjang neće upustiti u bilo kakvu "provokativnu akciju" testiranja dugometne rakete, za koje se već izvesno vreme nagađa da je u pripremnoj fazi.

Klintonova je rekla i da je nova administracija voljna da sarađuje sa Kinom uprkos problemima koje SAD već poduže imaju sa Pekingom zbog kršenja ljudskih prava.

Istovremeno, rekla je da će administracija čiji je član, činiti sve što je u njihovoj moći da obezbede poštovanje ljudskih prava širom Azije.

Najavila je da će pred kraj februara, SAD i Kina obnoviti pregovore na vojnom planu, koje je Kina prošle godine suspendovala nakon što su SAD prodale oružje Tajvanu.

"U našem je interesu da radimo skupa kako bismo izgradili sfere zajedničkih briga i mogućnosti", dadala je Klintonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: