Kršenje ekonomsko-socijalnih prava

Ekonomska i socijalna prava građana u Srbiji svakodnevno se krše, mada postoje i primeri dobre prakse u pojedinim kompanijama, navode stručnjaci.

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

19:25

Default images

To je rečeno na konferenciji za novinare Centra za demokratiju povodom završetka kampanje Snaga društvene odgovornosti. Tu kampanju pokrenuli smo u martu 2007. godine, sa željom da skrenemo pažnju javnosti na alarmantnu situaciju u oblasti ekonomskih i socijalnih prava, objasnila je generalna sekretarka Centra za demokratiju Nataša Vučković.

Ona je istakla da je kampanja bila posebno orijentisana na prava iz sfere zapošljavanja, rada i radnih odnosa, odnosno na pravo muškaraca ižena da ne budu diskriminisani ni po jednom osnovu na radnom mestu ili prilikom zapošljavanja.

Istakavši da se ekonomska i socijalna prava doživljavaju kao ostatak komunističke prošlosti i kao nešto što nije u modi, Vučkovićeva je podsetila da ih razvijeni svet smatra neotuđivim ljudskim pravima.

Ona je upozorila da je, i pored dobrog zakonskog okvira u pogledu zaštite na radu, Srbija i dalje na vrhu liste zemalja u Evropi po broju nesreća na radu, kao što su brojne tragedije koje se događaju na građevinskim objektima poslednjih godina.

Koordinatorka projekta Svetlana Vukomanović je rekla da u svetu postoje kompanije koje promovišu ljudska prava svojih zaposlenih, pa čine i više od onoga što ih zakon obavezuje, dok u Srbiji ima i takvih poslodavaca koji svojim radnicama ne isplaćuju naknade za porodiljsko odsustvo.

Najavljena je i Nacionalna konferencija u okviru kampanje Snaga društvene odgovornosti, na kojoj će se govoriti o ovim pitanjima, ali i o tome kakva treba da bude socijalno odgovorna vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: