Zabranjen Ženski mirovni marš

MUP zabranio performans "Sto godina borbe" i ženski mirovni marš planiran povodom stogodišnjice 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Izvor: B92

Petak, 07.03.2008.

19:59

Default images

Kako je obrazloženo u zvaničnom rešenju, "može doći do ometanja javnog saobračaja, ugrožavanja zdravlja, bezbednosti ljudi i imovine". Ova zabrana je doneta iako su Žene u crnom podnele zahtev za održavanjem manifestacije u zakonskom roku.

"Smatramo da je ovakvim rešenjem država izvršila atak na naša elementarna građanska prava: pravo na javno okupljanje i pravo na slobodno kretanje. Država na ovaj način proizvodi strah, nesigrunost i stvara klimu vanrednog stanja. Ovu zabranu smatramo napadom na ionako krhku demokratiju i civilno društvo, i posebno napadom na ženska prava", navodi se u saopštenju Žena u crnom.

Socijaldemokratska unija je takođe osudila zabranu mirovnog marša žena.

"Zabrana mirovnog marša pokazuje pravu prirodu vlade koja se obračunava sa mirovnjakinjama, a dopušta destrukciju grada u rušilackom pohodu, jasno podvlaceci da je 'njenima' sve dopušteno, a ostali i ostale su stavljeni izvan zakona", saopštava SDU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: