SAD najavljuju nove sankcije Iranu

SAD će, najverovatnije, već do kraja ove sedmice uvesti nove sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 09.01.2008.

10:51

Default images

Sankcije su najavljene zbog podsticanja nasilja u Iraku, ali i pomorskog incidenta koji je tokom vikenda umalo izazvao otvoreni sukob iranske i američke mornarice. Američka mornarica objavila je snimak incidenta, na kojem se vide iranski brzi čamci koji manevrišu oko američkih ratnih brodova, uz propratni snimak razgovora dve strane, na kojem se čuje da "će američki brodovi eksplodirati za nekoliko minuta".

Iran je odbacio snimak kao montiran i optužio Vasington da pokušava da podigne napetost u regionu.

Najava novog paketa sankcija Iranu usledila je samo dan nakon što su najviši zvaničnici administracije u Vašingtonu, uključujući predsednika Džordža Buša i državnog sekretara Kondolizu Rajs, optužili Teheran za "opasne provokacije" u Ormuskom tesnacu, koji SAD smatraju "zonom najvažnijih interesa na Srednjem istoku".

Nakon što su SAD, prošle jeseni, van zakona stavile Revolucionarnu gardu, ali nisu uspele da inicijativu prenesu i na Savet bezbednosti UN, novi paket kaznenih mera uključivaće "značajan" broj Iranaca, ali i raseljenih Iračana koji na razne načine podržavaju pobunjenike u Iraku.

Novi, treći po redu paket sankcija UN protiv Irana SAD su najavile još u septembru, ali, bar za sada, nisu uspele da mobilišu dovoljnu međunarodnu podršku za takav pritisak na Teheran.

Iran: Propaganda SAD

Predsednik skupštine Irana odbacio optužbe da su se iranski brodovi ove nedelje "agresivno približili" brodovima američke mornarice.

Golamal Hadadeil je priče o incidentu nazvao propagandom SAD. Uoči današnjeg početka svoje bliskoistočne turneje, američki predsednik Džordž Buš nazvao je "provokativnim činom" to što su iranski gliseri prišli američkim brodovima u moreuzu Ormuz i navodno zapretili im da će da eksplodiraju.

"Pretpostavljamo da je američka medijska kampanja deo njene psihološke propagande koju stalno vodi protiv Irana", rekao je Hadadel za iranski dnevnik na engleskom Teheran tajms.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak je odbacilo američku zabrinutost povodom incidenta, rekavši da je to bio rutinski kontakt.

Incident je poslednji znak tenzija između Vašingtona i Teherana povodom američkih optužbi da Iran razvija nuklearno naoružanje i da je kriv za nasilje u Iraku, piše Rojters.

Kroz Ormuški moreuz prolazi 17 miliona barela nafte dnevno, što je oko jedna trećina ukupnog transporta nafte vodenim putem.

Francuska: Ponašanje Irana veoma opasno

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner izjavio je danas da je ponašanje Irana u Ormuskom moreuzu veoma opasno i pozvao na uzdržavanje od, kako je rekao, "provokacija".

Zamoljen da prokomentariše incident, Kušner je na konferenciji za novinare rekao da ponašanje Irana smatra veoma opasnim i pozvao je Teheran da pokaže uzdržanost.

"U to vreme i na tom mestu, u Ormuskom moreuzu, bilo koji akt provokacije, napada ili odbrane, deluje veoma opasno, zato pozivamo obe strane da pokažu umerenost", naglasio je Kušner.

Kako podseća Rojters, Kušner je prošle godine izazvao diplomatsku oluju kada je rekao u televizijskom intervjuu emitovanom uživo da se svet treba pripremati na mogućnost rata sa Iranom zbog njegovog nuklearnog programa, ali je od tada govorio da on čini sve da se tako nešto izbegne.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je, međutim, u decembru rekao u jednom intervjuu da pre postoji rizik rata između Irana i Izraela, nego od napada SAD na Iran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: