Šta građani misle o Kosovu

Povećan broj građana koji žele Kosovo u Srbiji, preko 70 odsto građana ima najveću odbojnost prema Albancima kao manjini.

Izvor: B92

Petak, 29.09.2006.

16:21

Default images

Broj građana Srbije koji žele da Kosovo ostane u sastavu Srbije porastao je, ali je istovremeno opao broj onih koji veruju da će rešenje konačnog statusa Kosova i biti takvo, pokazuje istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju. 36 odsto anketiranih očekuje da će status Kosova biti nezavisnost, kažu u CeSID-u.

Istraživanje CESID-a pokazuje da građani Srbije od svih manjinskih zajednica najveću odbojnost imaju upravo prema Albancima.

Čak 72 odsto ispitanika navodi da ne bi želelo da vidi Albanca na rukovodećoj funkciji u državi.

"Građani Srbije otprilike žele da Kosovo kao teritorija ostane u sastavu Srbije, ali ne i stanovništvo koje tamo živi. Recimo, 42 odsto ljudi u Srbiji kaže da ne želi da vidi Albanca ni kao državljanina ove zemlje“, kaže Miloš Mojsilović.

Prema istraživanjima CESID-a u aprilu ove godine, 56 odsto ispitanika navelo je da bi želelo da Kosovo ostane u Srbiji, dok je na početku septembra ovaj procenat bio za dva odsto veći.

Istovremeno, dok je u aprilu 15 odsto ispitanika očekivalo da  će Kosovo ostati deo Srbije, sada je taj procenat manji za tri odsto.

"S obzirom da je postignut konsenzus o tome da se zastupa ideja opstanka Kosova unutar granica Srbije, s tom politikom su političari uspeli građane da uvere da treba to da žele“, objašnjava Marko Blagojević iz CESID-a.

"Sa druge strane, politička elita u Srbiji, uprkos tom konsenzusu, prosto nije dala dovoljno argumenata građanima da to zaista i očekuju, sa jedne strane. Sa druge strane, građani su dovoljno racionalni da vide kakvi to impulsi stižu od međunarodne zajednice“, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: