Ponedeljak, 31.07.2006.

06:51

Obeležavanje Ilindena u Makedoniji

Nikola Gruevski izjavio da Makedonija ne treba da traži gostoprimstvo u manastiru Prohor Pčinjski, na jugu Srbije.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

"Nije dostojanstveno za Makedoniju da svake godine tražimo i da na odgovor Srpske pravoslavne crkve čekamo mesec ili dva kako bismo ušli u manastir, nije dostojanstveno za Makedoniju", rekao je mandatar za sastav Vlade Makedonije u bitoljskom selu Trnovo, u kom žive Makedonci koju su za vreme građanskog rata u Grčkoj proterani sa svojih ognjišta.

Gruevski, lider stranke VMRO-DPMNE, naveo je da, sve dok problem makedonske i srpske pravoslavne crkve ne bude rešen, Makedonija na drugoj lokaciji treba dostojanstveno da obeležava proslavu nacionalnog praznika Ilindena, 2. avgusta.

U Prohoru Pčinjskom je na Ilinden, 2. avgusta 1944, održano zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije, na kom je proglašena Republika Makedonija.

"Bez zahteva za proslavu"

Sekretar Vranjske eparhije Vladan Milovanović izjavio je da toj eparhiji i Sinodu Srpske pravoslavne crkve do danas nije stigao nikakav zvaničan zahtev iz Makedonije za obeležavanje Ilindena u manastiru Prohor Pčinjski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: