Iransko ignorisanje

Međunarodna agencija za atomsku energiju predala je Savetu bezbednosti UN izveštaj nuklearnom programu Irana.

Izvor: B92, Beta

Subota, 29.04.2006.

11:01

Default images

U izveštaju se navodi da su vlasti u Teheranu ignorisale poziv Saveta bezbednosti UN da prekinu svoj program obogaćivanja uranijuma, naveli su diplomatski izvori u Beču, gde se nalazi sedište Agencije. Agencija je saopštila i da je Iran uspešno obogatio Uranijum i da nastavlja slične aktivnosti uprkos upozorenjima Saveta bezbednosti UN.

Predsednik SAD Džordž Buš posle izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju izrazio je želju da se pitanje nuklearnog programa Irana reši na diplomatski i miran način. "Izveštaj Agencije potseća nacije sveta da se odvija jedan diplomatski napor ubeđivanja Iranaca da odustanu od nuklearnih ambicija. Izveštaj bi trebalo da ih podseti stanovnike Irana da je Svet ujedinjen i zabrinut zbog njihove želje da imaju nuklearno oružje, kapacitet i znanje da ga napravere, i svega onoga što se trudimo da ih ubedimo da ne pokušavaju da postignu", rekao je američki predsednik.

Reagujući na izveštaj, ambasador SAD pri Ujedinjenim nacijama Džon Bolton, rekao je da je jasno da Iran nije učinio ništa na obustavljanju nuklearnih aktivnosti. Bolton kaže i da su SAD spremne da preduzmu odgovarajuće mere u Savetu bezbednosti.

Međutim, nešto pre predavanja izveštaja, predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad rekao je da ga apsolutno ne zanima bilo kakva rezolucija Ujedinjenih nacija koja se tiče njihovog nuklearnog programa. "Razvijanje nuklearne tehnologije, volja je svih Iranaca, mladih, starih, muškaraca, žena i dece. Možete čuti njihov glas koji podržava nuklearne aktivnosti Irana".

Očekuje se da će SB na zasedanju sledeće nedelje započeti raspravu koja bi mogla da se okonča odobravanjem kaznenih mera prema Iranu. Pre mesec dana SB je Iranu dao rok do danas da obustavi obogaćivanje uranijuma jer kasnije može da se upotrebi za proizvodnju nuklearnih bojevih glava. Umesto toga, Iran je, tvrdeći da traži tehnologiju za proizvodnju struje, čak intenzivirao svoj program i saopštio da je uspešno obogatio uranijum.

Iran ipak pušta nuklearne inspekcije?

Zvaničnici Irana najavili su danas da će Teheran ponovo prihvatiti inspekcije svojih nuklearnih postrojenja, ukoliko se to pitanje, kojim se sada bavi Savet bezbednosti UN, vrati Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

"Ako se taj predmet prebaci na Agenciju, mi ćemo početi sa primenjivanjem Dodatnog protokola", kazao je zamenik predsednika iranske Organizacije za atomsku energiju Muhamed Saidi u izjavi za državnu televiziju.

Dodatni protokol međunarodnog Dogovora o neširenju nuklearnog naoružanja predviđa iznenadne inspekcije nuklearnih postrojenja.

"Spremni smo da dobrovoljno nastavimo sa primenjivanjem dodatnog protokola, ako naš dosije ostane u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju", kazao je Saidi, kao i da Iran želi da diplomatskim pregovorima umanji zabrinutost pojedinih zemalja povodom nuklearnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: