Homen sumnja u efikasnost vlade

Slobodan Homen kaže da vladi treba dati period od sto dana da pokaže rezultate, ali i izražava sumnju u njenu efikasnost jer je plod političkih kompromisa.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

14:25

Default images

"Očekujemo da najavljena koalicija napravi vladu ali, ako se po jutru poznaje dan, onda neće ići u najboljem pravcu. Nažalost, ova vlada je plod političkih kompromisa koji možda nismo mogli da očekujemo", rekao je poslanik DS i državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Homen je činjenicu da će vlada imati više ministarstava nego što je najavljivano objasnio ocenom da je formiranje nove vlade bilo u skladu sa političkim interesima, te da je onda normalno da "za sva lica iz raznih političkih stranaka mora da se nađe uhlebljenje, odnosno pozicija u vladi".

On smatra da će posebno zanimljiv za raspravi biti Zakon o ministarstvima, koji će, smatra, tek pokazati ko je u stvarnosti za šta nadležan, iako su već na prvi pogled resori neuobičajeno spajani.

"U praksi možete imati jedan naziv ministarstva, a da nema gotovo nikakva ovlašćenja, odnosno jedno ministarstvo koje nema ozbiljan naziv, a da ima zaista velika ovlašćenja", objasnio je on.

Homen je izrazio žaljenje što poslanicima još nije dostavljen zakon o ministarstvima, što bio bio deo normalne prakse u Skupštini.

Kada je reč o kontroli ministarstava sile od strane premijera i potpredsednika vlade, on je podsetio da je "naša država uvek imala veliki broj problema kad god je sva moć bila koncentrisana na mali broj osoba, pogotovo kada su u pitanju službe bezednosti i njihova kontrola rada".

Homen je ukazao da je cena toga plaćena tokom 90-tih, a i 2000. godine, pre svega 2003, kada je ubijen premijer.

"Suština je sada u efikasnoj kontroli od strane parlamenta. Trudićemo se da sve što znamo o tome javno govorimo", rekao je on, dodajući da u Skupštini postoji Komisija za kontrolu službe bezbednosti i Odbor za bezbednost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: