RIK večeras štampa izborne listiće

Republička izborna komsija utvrdila oblik i izgled glasačkog listića za parlamentarne izbore 6. maja, čije štampanje će početi večeras u "Službenom glasnik".

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 26.04.2012.

13:29

Default images

Listići će biti svetlo ljubičaste boje.

Za parlamentarne izbore štampaće se 7.061.712 glasačkih listića, što obuhvata broj od 7.026.579 birača u Srbiji, dok će se 35.133 glasačkih listića štampati kao rezerva, što je 0,5 odsto ukupnog broja birača. Kako je ranije utvrđeno, listići će biti svetlo ljubičaste boje.

Glasački listić štampaće se u više jezičkih varijanti u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama i gradovima.

Tako će listić sa jednom, dve ili tri jezičke varijante štampati na formatu hartije A-4, a listić sa četiri ili pet jezičkih varijanata na formatu A-3.

Na predstojećim parlamentarnim izborima na listiću svetlo ljubičaste boje biće 18 izbornih lista, a pod brojem jedan će biti lista "Za bolji život - Boris Tadić", slede liste "Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj", "Ujedinjeni regioni - Mladan Dinkić", "Čedomir Jovanović - Preokret", a na petom mestu je lista "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić".

Na šestom mestu na listiću je lista "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica", na sedmom "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS", na osmom "Dveri za život Srbije", na devetom "Savez vojvodjanskih Madjara - Ištvan Pastor", a na desetom "Reformistička stranka - prof. dr Milan Višnjić".

Na 11. mestu na glasačkom listiću biće "Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", pa slede Pokret radnika i seljaka, "Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković", lista koalicije "Sve zajedno - BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić", kao i lista Koalicije Albanaca Preševske doline.

Na 16. mestu je "Crnogorska partija - Nenad Stevović", na 17. lista "Komunistička partija - Josip Broz", a na 18. lista "Nijedan od ponudjenih odgovora".

Za poslanički mandat 3.065 kandidata

Na parlamentarnim izborima 6. maja učestvovaće 18 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih, a ukupno je predloženo 3.065 kandidata za 250 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

Za manjinske izborne liste ne važi cenzus od pet odsto glasova od ukupnog broja birača izašlih na izbore, već prirodan prag. Na prethodnim parlamentarnim izborima taj prag je isnosio oko 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto.

Na predstojećim izborima učestvuje manji broj izbornih lista u odnosu na izbore 2008. godine kada su na glasačkom listiću bile 22 liste. Na izborima 2007. godine učestovalo je 20 izbornih lista.

Pravo glasa na izborima 6. maja ima 7.026.579 građana, što je oko 270.000 više nego na izborima 2008. godine, kada je u birački spisak bilo upisano ukupno 7.749.688 gradjana.đ
Na izborima 6. maja biće ukupno 8.585 biračkih mesta, od čega 8.519 u gradovima i opštinama u Srbiji, 37 u inostranstvu, a 29 u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija. Na izborima 2008. godine birači su mogli da glasaju na ukupno 8.682 biračka mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: