Berni Eklstoun želi da povrati sve deonice F1

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2003.

22:20

Default images
Prvi čovek Formule 1, Berni Eklstoun, mogao bi uskoro da povrati Formulu jedan od banki koje kontrolišu komercijalna prava.

Sandej Tajms prenosi Eklstounovu izjavu, čija je porodica još uvek vlasnik 25 procenata serije, u kojoj on kaže da bi želeo da otkupi preostale deonice, ukoliko se timovi slože da ostanu u šampionatu da 2015. godine. Banke i dalje drže 75 procenata u svom vlasništvu, posle prošlogodišnjeg propalog pokušaja nemačke medijske grupe Kirh.

Postojeći dogovor (Konkord dogovor) između timova i vodećih članova FIA ističe krajem 2007. a vodeći proizvođači F1 su se uključili u razgovore sa bankama, oko preuzimanja dela, dok takođe planiraju i sopstvene serije od 2008.

''Verujem da bi porodični fond mogao da otkupi F1 od banaka, ako timovi pristanu da učestvuju u
šampionatu do 2015.,'' rekao je Eklstoun.

Brajan Pauers, direktor Eklstoun porodičnog fonda je tim povodom izjavio

:''Jasno smo se izjasnili da kao deo dugoročnog rešenja, potrebno je više novca u fondu (SLEC), ili da otkupimo banke. SLEC bi to mogao da uradi, ali su nam potrebne garancije i sigurnost Konkord dogovora".

Grupa proizvođača automobila, Ford, Fiat, BMW, Daimler-Chrysler i Reno, kontrolišu ili su partneri Jaguaru, Ferariju, Viliamsu, MekLarenu i Renou. Predsednik Ferarija, Luka di Montecemolo, koji vodi tim koji je pod upravom Fiata i želi da timovi kontrolišu F1, izjavio je da je Eklstoun u prošlosti želeo preveliki deo za sebe.

Eklstoun, koji je ranije bio vlasnik tima, ostvario je komercijalni uspeh Formule jedan i pretvorio takmičenje u posao od bilion dolara pre nego što je počeo da prodaje deonice 1999. i 2000.

''Berni je načinio sjajan posao transformisanja F1, ali je sada bitno izmenio izgled čitavog posla. To mu je najveća greška. Želeo je suviše novca za sebe. Kao menadžer imao je više nego drugi timovi, jer je bio odličan, ali sada proizvođači nisu spremni da svoj novac stavljaju u banke. Više bi voleli da ga drže u rukama. Bez nas 2008. banke će biti stopostotni vlasnici jednog velikog ''ništa''. Pripremamo nov šampionat bez banaka, bez Bernija, sa mnogo većim delom kolača.'', rekao je Montecemolo.

Dokaz da se Montecemolo i proizvođači ne šale je taj da su unajmili agenciju koja će raditi sa bankama i Eklstounom, i pokrenuli potragu za čovekom koji bi u budućnosti vodio novu menadžment kompaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: