I novac britanske kraljice u poreskim rajevima

Milioni funti privatnog novca britanske kraljice Elizabete Druge uloženi su u ofšor kompanije na Kajmanskim ostrvima i Bermudama.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2017.

13:01

I novac britanske kraljice u poreskim rajevima
Foto: Thinkstock

To pokazuju "Rajski papiri", dokumenti o utaji poreza visokih zvaničnika i preduzeća.

Prema podacima Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), oko 10 miliona funti kraljičinog novca uloženo je u "poreske rajeve", a transakcije su vršene preko Grofovije Lankaster koja upravlja kraljičinom imovinom, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Manja suma novca završila je u kompanijama Brajthaus, lancu čiju su zvaničnici optuženi za loše vođenje kompanije i Trešersu, kompaniji koja duguje 17,5 miliona funti poreza u Velikoj Britaniji.

Kako navode britanski mediji, investicije nisu ilegalne, ali se postavlja pitanje da li britanski monarh treba da ulaže u ofšor kompanije.

Kris Adkok, glavni računovođa kraljičine imovine vredne 500 miliona funti, rekao je da se novac ulaže na osnovu saveta i preporuka finansijskih konsultanata.

"Grofovija ulaže samo u visoko cenjene fondove privatnog kapitala po snažnoj preporuci naših finansijskih konsultatnata", kazao je Adkok.

Kako je naveo, svi poslovi su legalni, a samo u nekoliko slučajeva je kraljičin novac investiran u inostranstvu.

"Kraljica dobrovoljno plaća porez od svakog prihoda koji dobije od Grofovije", naveo je on.

Grupa od 400 novinara iz 67 zemalja otkrila je 13,4 miliona tajnih dokumenata s detaljnim dokazima o utaji poreza visokih zvaničnika i preduzeća u svetu.

Curenje tih informacije prvobitno je preuzeo list Zidojče cajtung, koji je naveo da većina dokumenata dolazi iz ofšor advokatske kuće Eplbaj, osnovane na Bermudama. Ta kompanija je u oktobru saopštila da su njeni podaci hakovani.

Dokumenti nazvani "Rajski papiri" pokazuju da su na spisku o utaji poreza predstavnici administracije američkog predsednika Donalda Trampa kao i ruska preduzeća.

Na spisku kompanija se nalaze kompanije Najk (Nike), Epl (Apple), Uber i Fejsbuk, kao i irski pevač Bono.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: