Sunovrat od 97 odsto, dobijaju samo kapljice

Kineski izvoz benzina u Severnu Koreju u julu se sveo na "kapljice", izveštava agencija Rojters, pozivajući se na podatke kineske carine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.08.2017.

12:15

Sunovrat od 97 odsto, dobijaju samo kapljice
Foto: Thinkstock

Opšta uprava carina u Pekingu saopštila je da su kineske isporuke benzina izolovanom susedu pale za 97 odsto u odnosu na godinu dana ranije, na samo 120 tona goriva vrednog nešto više od 100.000 dolara. Ova količina je takođe znatno manja od 8.262 tona isporučenih Severnoj Koreji u junu.

Podaci carine su pokazali i da je trgovina Kine sa Severnom Korejom smanjena prošlog meseca, pošto je kineska zabrana kupovine uglja od suseda usporila uvoz. Kina u julu uopšte nije kupovala ugalj iz Severne Koreje, peti mesec nakon što je Peking u februaru stopirao isporuke tog energenta.

Peking je tu zabranu doneo pod rastućim pritiskom SAD-a, u nastojanju da Pjongjang odustane od svog nuklearnog i raketnog programa, podseća Rojters.

Benzin obično predstavlja najveću stavku u kineskom izvozu goriva u Severnu Koreju, ali podaci iz jula pokazuju da je primat u tom mesecu preuzelo biogorivo, etanol, sa isporučenih 4.137 kubnih metara, u vrednosti 1,9 miliona dolara.

Istivremeno, kineski uvoz rude gvožđa iz Severne Koreje oštro je opao u julu, mesec dana pre nego što su Ujedinjene nacije izglasale uvođenje strožih sankcija Pjongjangu.

Savet bezbednosti UN je jednoglasno doneo odluku o uvođenju novih sankcija prema Severnoj Koreji, a na meti embarga, koji će stupiti na snagu početkom septembra, nalaze se severnokorejski izvoz uglja, rude gvožđa, olova i rude olova, i morskih plodova.

Isporuke rude gvožđa iz Severne Koreje u Kinu u julu su zabeležile pad od 24,5 odsto na godišnjem nivou, na 175.980 tona. To je takođe za 21 odsto manje u odnosu na jun, i najniži nivo od februara ove godine, prema carinskoj evidenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: