Medveđe raspoloženje, nafta počela da jača

Cene nafte su se blago oporavile nakon pada tržišta u raspoloženje medveda (pesimizam).

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

17:34

Medveđe raspoloženje, nafta počela da jača
(Foto: Thinkstock.com)

To je usledilo posle spekulacija da će rastuća američka proizvodnja podriti napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za smanjenje prevelike ponude u svetu.

Cena naftnih fjučersa se popela za 0,5 posto u NJujorku, ali je ipak i dalje ispod 43 dolara za barel, prenosi agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u avgustu ojačala je za 21 cent na 42,74 dolara za barel na NJujorškoj merkantilnoj berzi, jutros u 8:18 časova po lokalnom vremenu. Ukupan promet u trgovanju bio je oko 11 posto iznad 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brent", takođe za avgustovsku isporuku, trgovana je u usponu za 36 centi na 45,18 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cena "brenta" je juče pala za 1,20 dolara, odnosno za 2,6 odsto, na 44,82 dolara, na najniži nivo od 14. novembra.

Proizvodnja nafte u SAD-u je skočila na najviši nivo od avgusta 2015, prema izveštaju američke Uprave za informacije o energiji (EIA). Američka proizvodnja "crnog zlata" je porasla prošle nedelje za 20 hiljada barela dnevno na 9,35 miliona, objavila je EIA juče.

Mada su zalihe sirove nafte zabeležile pad od 2,45 miliona barela na 509,1 milionn, što je oštriji pad od prognoze analitičara u "Blumbergovoj" anketi, one su i dalje za oko 100 miliona barela iznad petogodišnjeg proseka.

Iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh smatra da će postizanje konsenzusa o daljem rezanju proizvodnje biti teško.

Tehnički komitet OPEK-a i nečlanica naftnog kartela, kako je rečeno, razgovaraće u utorak o povećanju proizvodnje u Libiji i Nigeriji.

Pumpanje nafte u Libiji dostiglo je najviši nivo u četiri godine, izjavio je jedan zvaničnik Državne naftne korporacije ranije ove nedlje, dok je u Nigeriji glavni izvozni terminal ponovo pokrenut nakon 15-mesečnog zastoja izazvanog sabotažom.

Kuvajtski ministar nafte Išam Almarzuk zatražio je od proizvođača da "učine više" kako bi pomogli da sporazum OPEK-a bude uspešno realizovan, navodi njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: