Ni to što ste elita neće vas spasiti od robota

Zbog robota poslove gube i radnici visoke stručne spreme, takozvani “beli okovratnici”.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2017.

14:10

Ni to što ste elita neće vas spasiti od robota
(Foto: Thinkstock.com)

Japanska osiguravajuća kuća Fukoki ML otpustila je 34 agenta za naplatu osiguranja i zamenila ih robotima kompanije IBM.

Roboti će, već o ovog meseca, svu medicinsku dokumentaciju da skenuraju i tako odrede koliko tačno novca mora da se isplati klijentima.

Roboti će tako i da fakturišu podatke o povredama ili bolestima i da ažuriraju promene.

Robotizacija ovog sektora, veruju predstavnici kuće, pomoći će ostalim radnicima da isplate vrše brže i efikasnije. Ova osiguravajuća kuća je saopštila i da je zamena stručnjaka koštala vrtoglavih 1, 7 miliona dolara. Samo za održavanje sistema moraće da izdvaja 130.000 dolara godišnje.

Ipak, tvrde da je program koji im je ponudio IBM mnogo jeftiniji od radne snage. Roboti su, kada se uzmu u obzir plate radnika, jeftiniji čak 1,1 milion dolara. Zbog toga očekuju da će im se investicija isplatiti u roku od dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: