Švajcarci glasaju: Sledi li totalni zaokret?

Švajcarci danas izlaze na referendum o odustajanju te zemlje od nuklearne energije, a ishod bi mogao biti zatvaranje svih pet nuklearnih elektrana.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2016.

09:11

Švajcarci glasaju: Sledi li totalni zaokret?
Foto: Thinkstock

Ukoliko prevagne broj pozitivnih glasova, do 2029. godine biće zatvorena i poslednja od pet švajcarskih nuklearnih elektrana koje trenutno obezbeđuju 40 odsto električne energije u toj zemlji.

Kao i druge zemlje posle katastrofe koja je zadesila nuklearnu centralu Fukušima u Japanu, Švajcarska je obećala da će napustiti nuklearnu energiju u narednim godinama, ali antinuklearne grupe tvrde da vremenski plan švajcarske vlade nije dovoljno brz, pa su pokrenule inicijativu za referendum koji će taj plan ubrzati, javlja AP.

Ankete nagoveštavaju tesnu trku po pitanju koje bi Švajcarsku moglo da izvede na sličan put na kojem je i susedna Nemačka, navodi američka agencija.

Nemci, naime, ubrzano prelaze na obnovljive izvore energije kao što je solarna, kako bi na vreme, do 2022. godine - što je rok koji je Nemačka sebi postavila posle havarije u Fukušimi - u potpunosti napustila nuklearnu energiju.

U okviru energetskog plana čiji je rok za sprovođenje 2050. godina, švajcarska vlada se saglasila da ne zamenjuje svoje postojeće nuklearne centrale, već da one mogu da rade dok god se to bude smatralo bezbednim, a da vlada u međuvremenu pređe na druge izvore kao što su energija vetra, solarna i energija biomasa.

Međutim, grupa pod nazivom "Napustiti nuklearnu energiju" smatra nuklearni energetski kompleks u Švajcarskoj opasnim, zastarelim i problematičnim i ističe da je vreme da se uvede definitivni vremenski plan, sa 2029. godinom kao krajnjim rokom za raskid s nuklearnom energijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: