Veliki pad uoči referenduma koči planove?

Poverenje italijanskih potrošača palo je ovog meseca na najniži nivo od jula 2015. godine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

12:44

Veliki pad uoči referenduma koči planove?
Foto: Thinkstock

To može da ukoči planove premijera Matea Rencija za podsticanje ekonomskog rasta, ocenjuje agencija "Blumberg".

Indeks poverenja domaćinstava u Italiji spustio se u oktobru na 108 poena sa revidiranih 108,6 poena iz prethodnog meseca, prema danas objavljenim podacima statističke agencije Istat u Rimu.

Medijan procena 11 analitičara u anketi "Blumberga" iznosila je 108,6 poena.

Poverenje proizvođača je, nasuprot tome, ojačalo na 103 sa septembarsklih 102,1 poen.

Renci se kladi da će na referendumu 4. decembra o političkim reformama dobiti podršku potrebnu da pogura svoju ekonomsku strategiju. Glasački listić se, navodi njujorška agencija, pretvorio u test narodne podrške 41-godišnjem premijeru, a rezultati anketa daju malu prednost glasačima koji će zaokružiti opciju "ne", odnosno glasati protiv Rencijevih reformskih planova.

Najnoviji pokazatelji rasta italijanske privrede, čija je ekspanzija zastala u drugom tromesečju, biće objavljeni 15. novembra. Preliminarni podatak o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu, ocenjuje "Bluimberg", mogao bi da utiče na raspoloženje glasača na referendumu, koji će uslediti manje od tri nedelje nakon objave statističkih pokazatelja.

Prema anketi štedne banke ACRI, objavljenoj u sredu, ukupno 51 odsto Italijana je zadovoljno sa sadašnjom ličnom ekonomskom situacijom, u odnosu na 55 procenata 2015. godine.

Ovo istraživanje, sprovedeno krajem prošlog i početkom ovog meseca, takođe je pokazalo da 54 odsto Italijana nema "poverenje" ili ima "malo poverenja" u Evropsku uniju, dodaje njujorška agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: