Dojče banka blizu nagodbe, da li će SAD oprostiti

Najveća nemačka kreditna banka Dojče banka blizu je zaključenja sporazuma o nagodbi s američkim vlastima o novčanoj kazni od 5,4 milijarde evra.

Svet

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

09:41

Dojče banka blizu nagodbe, da li će SAD oprostiti
Foto: Tanjug/AP

Banka je kažnjena zbog hipotekarnih obveznica uoči finansijske krize 2008, izjavio je neimenovani izvor blizak slučaju.

Američko Ministarstvo pravde tražilo je od Dojče banke da plati 14 milijardi dolara, što je izazvalo nagli pad njenih akcija na berzi i zabrinutost evropskog bankarskog sektora.

Isti izvor naveo je da bi sporazum o nagodbi mogao biti postignut narednih dana, ali je dodao da se to neće dogoditi tokom vikenda i da iznos kazne još nije konačan.

Ministarstvo pravde SAD i Dojče banka nisu se oglasili povodom navoda o nagodbi, a agencija Frans pres ocenjuje da će smanjenje novčane kazne Dojče banci predstavljati znatno olakšanje za investitore.

Akcije Dojče banke porasle su na Volstritu za 12,14 odsto i vrede 17,87 dolara.

Dojče banka je u SAD među bankama koje su pod istragom da su uoči finansijske krize 2008. prodavale hartije od vrednosti koje je predstavljane kao relativno bezbedne, mada su sadržavale hipotekarne obveznice ljudi koji su teško mogli da ih otplate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: