"Neće biti moguće da se "iseče i zalepi" u STO"

Britanija će se suočiti sa teškim pregovorima o ispunjavanju uslova za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) ako odluči da napusti Evropsku uniju.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

15:18

Foto: Thinkstock

Na ove poteškoće upozorio je prvi čovek STO u izdanju Fajnenšel Tajmsa.

Generalni direktor STO, Roberto Azevedo, doveo je u pitanje tvrdnje zagovornika takozvanog Bregzita da će Britaniji biti omogućen pristup evropskom tržištu preko STO, ako ne bude mogla da obezbedi povoljne alternatevne sporazume po izlasku iz EU, prenosi agencija AFP.

"Veliki deo ukupne britanske trgovine (sa svetom) će na neki način morati da se pregovara", rekao je Azevedo za britanski finansijski dnevnik, dodajući da Londonu neće biti dozvoljeno da uslove o članstvu u toj svetskoj organizaciji, koje je dobio pod okriljem Brisela, jednostavno "iseče i zalepi" u nove sporazume.

Upozorenje šefa STO stiže posle sličnih primedaba britanskog Ministarstva finansija, Banke Engleske, Međunarodnog monetarnog fonda i američkog predsednika Baraka Obame, koji su svako pojedinačno ukazali na spektar negativnih ekonomskih posledica Bregzita.

Ankete među Britancima trenutno pokazuju da kampanja za "ostanak" ima prednost nad opcijom "izlazak" uoči referenduma o članstvu u EU 23. juna.

Britansko aktuelno članstvo u STO obezbeđeno je uz posredovanje EU, nakon pregovora koji su trajali dve decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

17 h

Podeli: