Mađari konačno ostavljaju kamate " na miru"

Mađarska centralna banka je saopštila da je sada spremna da ostavi kamatne stope "na miru", nakon što je referentnu kamatu srezala na rekordno nizak nivo.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

16:35

Mađari konačno ostavljaju kamate
(Foto: Thinkstock.com)

Centralna banka Mađarske, MNB, smanjila je u utorak referentnu stopu na nov rekordno nizak nivo od 0,9 odsto, za koji kaže da okončava njen treći ciklus rezanja kamate započet 2012. godine, prenosi agencija AFP.

"MNB trenutno nema potrebe ni za snižavanjem niti za povećanjem stope", rekao je zamenik guvernera Marton Nađ novinarima u Budimpešti.

Smanjenje referentne kamate početkom ove nedelje, sa ciljem jačanje rasta, predstavlja treći uzastopni mesec "šišanja" te stope za 15 baznih poena.

Banka je u saopštenju povodom ove odluke navela da mađarska inflacija i izgledi rasta "ukazuju na to da će bazna stopa od 0,9 odsto ostati na tom nivou u dužem periodu".

Ključna kamata je "sada baš na odgovarajućem nivou", potvrdio je Nađ, dodajući da nema potrebe za njenim daljim smanjenjem, i da bi trebalo da ostane nepromenjena "koliko god je to moguće".

"MNB će preduzeti akciju samo ako ona bude neophodna da bi se ostvarila ciljana inflacija (od 3,0 odsto)", naveo je Nađ.

Centralna banka Mađarske je snižavala referentnu kamatu 24 meseca zaredom od avgusta 2012, kada je stopa bila 7,0 procenata, a onda ponovo pet meseci uzastopno od marta 2015.

Treći ciklus rezanja ključne kamate, kako bi se oživela inflacija, počeo je u martu ove godine kada je ova kamata iznosila 1,35 odsto, navodi francuska agencija.

Mađarska inflacija je, posle pada od 0,2 procenta u aprilu, porasla u maju za 0,2 odsto međugodišnje, što je prvi rast indeksa potrošačkih cena u toj zemlji u ovoj godini, ali znatno niži od cilja MNB.

Godišnja inflacija u 2015. godini iznosila je 0,1 odsto a godinu dana ranije 0,2 procenta.

Ostavljajući iz sebe recesiju u koju je upala 2012. godine, Mađarska je u 2014. i 2015. ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda od 3,7 odsto i 2,9 odsto, respektivno, a za ovu godinu je prognoziran rast između 2,0 i 3,0 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: