Dogovoreno - "mistrali" putuju u Egipat

Egipat će dobiti dva ratna broda tipa "mistral" koje je Francuska trebalo da isporuči Rusiji, ali je ugovor poništen zbog umešanosti Rusije u ukrajinsku krizu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2015.

15:34

Default images
Foto: Beta, AP

Francuski predsednik Fransoa Oland razgovarao je s egipatskim kolegom Abdelom Fatahom el Sisijem i postignut je dogovor o uslovima kupovine dva broda, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

"Oni su se saglasili u načelu o uslovima po kojima će Egipat kupiti dva" ratna broda "mistral", navodi se u saopštenju Olandove kancelarije.

Francuskoj, čija mornarica u svom posedu već ima tri nosača helikoptera "mistral", ovi brodovi nisu potrebni, čija je prodaja Rusiji obustavljena zbog ukrajinske krize, naveo je Rojters.

Oland i ruski predsednik Vladimir Putin postigli su u avgustu sporazum o refundiranju novca koji je Rusija dala u okviru ugovora o kupovini dva "mistrala".

Ugovor vredan 1,2 milijardi evra sklopljen u junu 2011. godine, doveden je u pitanje od kada je Oland isporuku uslovio političkim rešenjem ukrajinske krize.

"Vladivostok" je bio namenjen ruskoj floti na Pacifiku, a "Sevastopolj" ruskoj floti u Crnom moru, čija se baza nalazi u istoimenoj luci na poluostrvu Krim, koje je Rusija pripojila u martu 2014.

Svaki od tih brodova može da prenese do 16 helikoptera, 60 vozila i do 700 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: