I Soroš "beži" iz Alibabe, šta se to dešava?

Fond američkog milijardera Džordža Soroša prodao je skoro čitav udeo u kineskoj grupi Alibaba, čije se poslovanje temelji na e-trgovini.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 16.08.2015.

11:33

Default images
Foto: Beta, AP

Prema izveštaju predatom američkim regulatorima, Sorošev fond je zaključno s 30. junom prodao 60.000 akcija Alibabe ukupne vrednosti 4.88 miliona dolara, javlja AFP.

New York Times je ranije javio da sve veći broj fondova odustaje od svojih uloga u kompaniji, uključujući Tiger Global Management koji je prodao 6,7 miliona deonica i Viking Global Investors čiji je ulog smanjen za 902,981 dionicu.

Deonice Alibabe su dosegle rekordne visine u novembru prošle godine, dva meseca nakon inicijalne javne ponude na Wall Streetu, ali su u međuvremenu izgubile 37 odsto vrednosti.

Egzodus je krenuo nakon objave poslovnih rezultata za drugi kvartal ove godine u kojima je vidljivo usporavanje prodaje u skladu s generalnim kretanjima na kineskom tržištu.

Alibabu je osnovao poduzetnik Jack Ma 1999. godine i brzo je pretvorio u najveću e-trgovinu u Kini. Za razliku od Amazona, kompanija ne proizvodi vlastite uređaje i njeno se poslovanje temelji isključivo na internet trgovini zbog čega je Ma najavio širenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: