Ruska industrija trpi žestok pad

Industrijska proizvodnja u Rusiji u prvom polugodištu pala je 2,7 odsto, u poređenju sa istim periodom 2014., objavila je ruska agencija za statistiku Ros stat.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 16.07.2015.

11:09

Default images
Foto: Thinkstock

U junu je taj pokazatelj bio 4,8 odsto niži nego u junu prošle godine, nakon pada od 5,5 u maju, 4,5 odsto u aprilu, 0,6 odsto u martu, 1,6 odsto u februaru i rasta od 0,9 odsto u januaru, preneo je Interfaks.

Pad u industriji u junu je premašio očekivanja ekonomista, koji su prognozirali sniženje od 4,1 odsto. Ono je ipak bilo manje od majskog pada, koji je, sa 5,5 odsto na godišnjem nivou, bio najveći od oktobra 2009. godine.

Majska prognoza Ministarstva za ekonomski razvoj za 2015. godinu predvidnja sniženje industrijske proizvodnje od 1,3 odsto. Najnoviji statistički podaci nisu doveli do revizije očekivanja ministarstva, ali ono i dalje može da pogorša prognozu, rekao je resorni ministar Aleksej Uljukajev sredinom juna.

Prognoza ekonomista u anketi Interfaksa krajem juna, o padu industrijske proizvodnje u 2015. godini bila je u proseku 2,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: