Turski tok samo ako EU kaže "da"

Makedonija će se pridružiti Turskom toku jedino ako Evropska unija i Rusija postignu dogovor oko tog projekta, rekao je premijer Nikola Gruevski.

Svet

Izvor: B92, Bloomberg

Sreda, 27.05.2015.

15:20

Default images
Foto: Thinkstock.com

„Mi smo zemlja koja je usmerena ka evro-atlantskoj zajednici, i kada je u pitanju donošenje odluka o strateški važnim pitanjima mi se vodimo tim ciljem“, istakao je Gruevski, piše Blumberg.

Vlada premijera Gruvskog našla se u sred skandala sa prisluškivanjem, a pogođena je etničkim sukobima nakon smrtonosnih ishoda zbog sukoba policije sa albanskim pobunjenicima. Njegova vlada nastavlja da teži Evropskoj uniji i NATO-u, podržavajući ruski gasovod ka Evropi.

Ruski gasovod će predstavljati produžetak veze između Rusije i Turske. Najnoviji plan Gasproma je da isporuči gas Južnoj i Centralnoj Evropi nakon što je napušten projekat „Južni tok“ vredan 45 milijardi dolara.

Kao i njegov nesuđeni prethodnik Južni tok, i Turski tok zaobilazi Ukrajinu, lišavajući je mogućnosti nadoknade od tranzicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: