Kina usporila i nikog ne iznenađuje

Industrijska proizvodnja u Kini porasla je u aprilu 5,9 odsto u poređenju sa istim periodom lane, što je ispod očekivanja i povećava izglede za novim merama.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 13.05.2015.

11:13

Default images
Foto: Freeimages

Slabiji podaci su bili očekivani, nakon što je centralna banka Kine krajem prošle nedelje snizila kamatnu stopu, treći put za poslednjih šest meseci, kako bi oborila troškove zaduživanja kompanija i podstakla privrednu aktivnost u zemlji koja je suočena sa usporavanjem.

Investicije u fiksne aktive, kao ključni pokretač druge najveće svetske privrede, porasle su u periodu januar-april za 12 odsto na godišnjem nivou, što je najsporiji tempo rasta od 2000. godine i posledica je slabijeg rasta državne potrošnje i potrošnje u privatnom sektoru, prema podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku.

U međuvremenu, promet u trgovini na malo u Kini porastao je u aprilu 10 odsto, što je manje u odnosu na mart i ispod očekivanja analitičara od 10,5 odsto.

Prošlonedeljni podaci su ukazali na slabiji od očekivanog izvoz, uvoz i inflaciju, što je pokazatelj da je privreda Kine pod konstantnim pritiskom zbog slabljenja tražnje kako kod kuće tako i u inostranstvu.

Privreda Kine je u prvom ovogodišnjem tromesečju porasla sedam odsto, najsporijim tempom za poslednjih šest godina, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: