"Grčka bi mogla poći opasnim putem"

Dovođenje u pitanje svega što su prethodne vlade u Grčkoj dogovorile u vezi štednje bilo veoma opasno, kaže profesor na Fakultetu političkih nauka Ivo Visković

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

17:45

Default images

To bi moglo bi dovesti do velikih finansijskih turbulencija, kaže on.

Visković je u izjavi Tanjugu izneo mišljenje da Grčka ulazi u period relativne nestabilnosti i potencijalnih problema i na ekonomskom i političkom planu i da bi koalicija "Sirize" i "Nezavisne partija Grka" mogla da se raspadne i sama od sebe, bez bilo kakvog učešća građana u tome.

"Teško je predvideti šta će se u Grčkoj stvarno dogoditi jer obećanja koja je premijer Aleksis Cipras dao sigurno se moraju bar delimično pokušati ostvariti. Za njega bi bilo fatalno da napravi radikalni zaokret i ono što je obećavao da bar ne pokuša da uradi", smatra Visković.

Visković kaže da se ne može reći da će šanse za to biti velike te da će novi premijer Grčke verovatno postići mnogo manje nego što je najavio i obećao. On je kazao da se u Grčkoj može predvideti talas razočaranja zbog toga, ali da se to neće dogoditi tako lako i brzo, i trajaće verovatno mesecima.

"Na kraju će doći do neke vrste otrežnjenja i bojim se kakva će reakcija biti u tom trenutku", kazao je sagovornik Tanjuga.

Visković se slaže sa ocenom mnogih grčkih analitičara da je koalicija koju su formirale Levičarska partija "Siriza i "Nezavisna partija Grka" sama po sebi vrlo čudna te da se može dogoditi da se raspadne i bez bilo kakvog učešća građana u tome.

"Mislim da Grčka ulazi u period relativne nestabilnosti i potencijalnih problema i na ekonomskom i političkom planu, ali s druge strane, postoji nada da u nečemu uspeju. Zbog te nade trebalo bi Grke podržati i pružiti im moralnu i političku podršku koliko god je to moguće", savetuje Visković.

Govoreći o prilikama u širem delu Evrope nakon pobede levice u Grčkoj, Visković je kazao da se to može smatrati početkom jednog kontratalasa uspeha i političkih pobeda levih snaga u zemljama EU jer u ovom trenutku u Uniji dominiraju konzervativci .

"Ako je ovo nagoveštaj nekih novih političkih tokova mislim da nije loše. Po mom mišljenju, klatno je suviše otišlo u desno i nekako se levica izgubila i u idejnom i u ideološkom smislu, ali i u političkom smislu", kazao je profesor Visković.

On smatra da uspeh levice u Grčkoj može da "da krila" i motiv levici širom EU da se ponovo angažuje.

"Uvek je politika socijalno-demokratskih snaga bila povoljnija za zemlje kandidate, u ovom slučaju i za nas, nego što je bila politika konzervativnih snaga", kaže Visković.

Govoreći o budućem odnosu sa Nemačkom, budući da ona očekuje da Grčka poštuje postignute dogovore sa međunarodnim kreditorima, a da se nova vlada zalaže za program neprihvatanja evropskih mera štednje, Visković podseća da u međunarodnom pravu postoji princip da se ugovori moraju poštovati .

"Nemačka želi sigurnost, stabilnost i izvesnost. Dovođenje u pitanje svega što su prethodne vlade dogovorile bilo bi vrlo opasno jer bi sa svakom političkom promenom moglo da dođe do velikih turbulencija i finansijskih kriza pa čak i vrlo opasnih situacija", kaže on.

Pošto je Nemačka glavni kreditor, odnosno najviše učestvuje u fondovima kojima se spašava grčka privreda i finansije, sigurno je da joj nije nimalo svejedno šta će se dogoditi, kaže sagovornik Tanjuga.

"Ideja o tome da se dug otpiše, odnosno ne vrati za Nemce je sigurno neprihvatljiva i Nemačka će učiniti i sa finansijske i političke strane sve što bude mogla da svoje interese sačuva", kaže Visković.

Ističe i da bi za banke u Nemačkoj i privredu u celini bilo veoma opasno kada bi došlo do toga da njihovi dužnici odbijaju da vrate dugove.

"Kao veliki kreditor možda ne očekuju zaradu, ali bar da vrate svoju glavnicu. Možda će biti popuštanja, možda će neke stvari da promene ili ublaže, ali nikako da oproste, a pogotovo ne veći deo duga Grčkoj", kaže Visković, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: