Kako je za dan nastao "frankagedon"

Posle šoka koji je izazvala odluka švajcarskih monetarnih vlasti da oslobodi franak i dopusti mu da pliva prema evru, postavlja se pitanje šta se krije iza toga

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

10:51

Default images
Foto: Beta, AP

Dok finansijska tržišta bruje o snažnom jačanju franka prema evru i ozbiljnim posledicama koje je ukidanje minimalnog kursa centralne banke Švajcarske prozrokovalo, javljaju se glasovi koji pokušavaju da odgonetnu zbog čega se to dogodilo.

Potez koji je već prozvan Frankagedon i koji je kao direktnu posledicu imao jačanje franka od oko 15 odsto prema evru, mogao bi da bude u vezi sa dugo očekivanom odlukom Evropske centralne banke o merama kvantitativnog labavljenja, koja se napokon očekuje sledeće nedelje.

Da li u Švajcarskoj centralnoj banci znaju nešto više, odnosno da li već znaju da će program otkupa koji priprema Mario Dragi biti toliko veliki pa su se zbog toga odlučili da "puste franak na slobodu".

“Minimalni kurs je bio uveden u periodu izražene precenjenosti švajcarskog franka i ekstremno visoke nestabilnosti finansijskih tržišta. Takva vanredna i privremena mera štitila je švajcarsku privredu od ozbiljnih problema. Evro je dosta pao u odnosu na američki dolar, a to je prouzrokovalo da švajcarski franak oslabi u odnosu na američki dolar. U takvim uslovima Švajcarska nacionalna banka je zaključila da nije opravdano dalje zadržavanje i održavanje minimalnog kursa franka prema evru,“ izjavio je Tomas Jordan, predsednik uprave Švajcarske centralne banke obrazlažući odluku.

Jordan je tako postao jedan od omraženijih ljudi u industriji.

"Odluka Švajcarske centralne banke je cunami za izvoznu industriju, za turizam i na kraju za celu zemlju", kazao je Nik Hajek, izvršni direktor Svoča.

Jordan je, međutim, negirao da je odluka monetarnih vlasti izazvala paničnu reakciju i dodao: Ako odlučite da odustanete od takve politike, tržišta moraju biti iznenađena.

Ekonomisti i analitičari smatraju da je razlog “puštanja” franka velika a potražnja za frankom poslednjih meseci, i to zbog slabljenja evra u odnosu na ostale najtrgovanije svetske valute.

Analitičari Admiral Marketsa kažu da je franak zajedno s evrom slabio u odnosu na sve ostale valute, što je nelogično s obzirom da je ekonomska situacija u Švajcarskoj relativno dobra pa trebalo da im valuta jača.

“Zbog toga su mnogi investitori, fondovi i špekulanti u poslednj evreme kupovali franak i time vršili rpitisak centralnu banku švajcarske. Kap koja je prelila čašu verovatno je bilo naglo slabljenje ruske rublje pre meses dana. Mnogi ruski bogataši ali i kompanije pokušali su da izvuku novac iz Rusije i prebace ga na sigurnije mesto. Idealno utočište u ovakvim nesigurnim vremenima upravo su švajcarske banke tako a je ruska potražnja za frankom dovela do još većeg pritiska", kažu u Admiral Marketsu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: