Evrozoni injekcija likvidnosti

Evropska centralna banka "upumpala" je značajna finansijska sredstva u bankarski sektor.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

14:09

Default images

ECB nastoji da podstakne kreditiranje preduzeća a time i privrednu aktivnost u evrozoni.

U sklopu druge runde programa odobravanja jeftinih, dugoročnih kredita, 306 banaka evrozone pozajmilo je 129,8 milijardi evra po veoma niskim kamatnim stopama od 0,15 odsto, i ta sredstva će morati da vrate do septembra 2018. godine, navodi se u saopštenju ECB-a, a prenosi agencija Frans pres.

Većina analitičara očekivala je da će ECB odobriti bankama kredite u vrednosti od 150 milijardi evra, dok član Upravnog odbora banke, Benoa Kur, poručuje da je ovakav potez ECB-a u skladu da očekivanjima tržišta, kao i da je ovaj put bio veći broj učesnika.

Pomoću upumpavanja dodatne likvidnosti u finansijski sistem, centralna banka namerava da podstakne privredu evrozone putem dodele kredita privatnom sektoru.

U okviru prve runde ECB-ovog programa ciljanog dugoročnog refinansiranja (TLTRO), ta institucija je u septembru pozajmila 82,6 milijardi evra za 255 banaka. Naime, banke evrozone imaju mogučhnost da, u sklopu dve runde kreditiranja u 2014. godini, iz tog programa povuku oko 400 milijardi evra. Novih šest rundi tog programa potrajaće do 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su američki mediji.

15:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: