Svet

Utorak, 16.07.2013.

16:23

MMF traži ukidanje nekih olakšica

MMF je objavio je da je tokom kostultacija Vladi Srbije predložio niže povećanje PDV-a, sa osam na 10 odsto, i ukidanje pojedinih poreskih olakšica.

Izvor: Beta

Default images

Medju poreskim olakšicama koje bi, prema MMF, mogle biti ukinute, jeste i povraćaj poreza za prvi kupljeni stan, navodi se u izveštaju te medjunarodne finasijske institucije nakon redovnih kosultacija sa Srbijom po članu 4 objavljenom na sajtu www.imf.org.

Predstavnici MMF-a su ocenili i da je smanjenje troškova za penzije i plate u javnom sektoru ključno za fiskalno prilagodjavanje, jer bi višegodišnje zamrzavanje plata i penzija dovelo do značajnih budžetskih ušteda.

Kako se navodi, trogodišnje zamrzavanja plata i penzija dovelo bi do ušteda od 1,75 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema oceni MMF-a, Srbija se oporavlja od recesije, ali potencijalni rast ograničavaju prepreke nastale zbog nezavršenih strukturnih reformi.

Kako se navodi u izveštaju MMF-a nakon redovnih kosultacija sa Srbijom po članu 4, napredak Srbije u približavanju EU predstavlja šansu da se završe strukturne reforme ključne za pokretanje privrednog rasta, smanjenje nezaposlenosti i javnog duga.

"Vlada Srbije preduzela je mere za napredak u odredjenim strukturnim reformama", navodi se i dodaje da se te mere odnose na završetak restrukturiranja društvenih preduzeća, ubrzanje privatizacije javnih preduzeća i izmene zakona za brže izdavanje gradjevinskih dozvola.

MMF je ocenio da su održive i sveobuhvatne mere fiskalne konsolidacije potrebne u kratkom i srednjem roku da bi se popravilo stanje u javnim finansijama Srbije.

Prema navodima MMF-a, paket mera koji je uz rebalans budžeta za 2013. godinu usvojila Vlada Srbije predstavlja korak u dobrom pravcu, ali nije dovoljan da preokrene trend rasta javnog duga prema bruto domaćem proizvodu (BDP) srednjoročno posmatrano.

MMF je naveo i da, iako je predvidjena reforma tržišta rada kroz izmene Zakona o radu krajem 2013. godine, to što mere vlade ne uključuju reforme penzijskog sistema, govori o nedostatku širokog socijalnog i političkog konsenzusa.

Ocenjuje se i da bi Srbija trebalo da zadrži politiku ciljane inflacije i fleksibilnog kursa i dodaje da su oživaljavanje kreditnog rasta i održavanje stabilnosti finansijskog sektora osnova ekonomskog oproravka.

U izveštaju se navodi i da su se predstavnici MMF-a i Srbije tokom konsultacija u maju složili sa procenama da bi rast BDP-a Srbije u 2013. godini trebalo da bude dva odsto zahvaljujući uspešnom početku proizvodnje Fijata, ali su različito ocenili izglede rasta posmatrano u srednjem roku.

MMF je ocenio da bi bez promena politike Srbija u 2014. godini mogla da zabeleži rast BDP-a od dva odsto, zatim 2,2 odsto u 2015, u 2016. godini 2,5 odsto, a u 2017. i 2018. godini 2,8 odsto i tri odsto.

MMF je preporučio da se naredne redovne konsultacija sa Srbijom (po članu 4) obave u standardnom jednogodišnjem ciklusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: