MMF priznao: Štednja nije dobra

Stanje u privredi evrozone i cele Evropske unije je zabrinjavajuće i zbog toga treba jačati privatnu potrošnju, rekao je šef ekonomista MMF-a Olivije Blanšar.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

13:29

Default images

Takva izjava čelnika ekonomista MMF- a koji je insistiranjem na merama stroge štednje delimično odgovoran za zaustavljanje rasta u mnogim privredama evrozone je neka vrsta samokritike te globalne finansijske organizacije, ocenjuje se u agencijskim izveštajima iz Vašingtona gde se nalazi operativno sedište Fonda.

Prema rečima Blanšara, mere štednje za koje se zaleže MMF treba prilagoditi situaciji u svakoj zemlji i to na takav način da nemaju negativan uticaj na privredni rast.

Ova ocena o načinu kako evropske zemlje treba da prevaziđu postojeću privrednu krizu izrečena je, inače, nakon što je MMF ranije ove sedmice objavio da će Evropa u 2013. imati negativan ekonomski rast od 0,3 odsto.

Svetska privreda bi, međutim, trebalo u 2013, prema proceni stručnjaka Fonda, da raste po stopi od 3,3 odsto, što je nešto lošije nego lane, a rekorder po ekonomskoj ekspanziji i ove godine biće Kina s prognoziranim rastom od najmanje osam procenata.

Rekorder po očekivanom padu ekonomske aktivnosti u Evropi ove godine biće, sudeći prema oceni MMF, Grčka - s padom BDP-a od 4,2 odsto, dok će negativan rast od 2,3 i dva procenta imati Portugalija i Slovenija.

U Italiji i Španiji, čije su privrede na trećem i četvrtom mestu po snazi u evrozoni, MMF prognozira jednoipoprocentno smanjenje BDP, a ni francuska privreda, koja je u 17.članom monetarnom bloku druga po snazi iz nemačke, neće izbeći ekonomski pad.

Nemačka, koja je već godinama prava lokomotiva rasta evropske privrede ove godine će imati veoma mršav privredni rast od 0,6 odsto i to je, prema rečima Blanšara, veoma loša vest i za države sa periferije EU, jer one dosta zavise od snažnog centra.

Ekspert MMF-a kaže da je stanje u bankarskim organizacijama Unije uznemiravjuće, dok su investicije i unutrašnja potrošnja prilično slabe.

"Moramo razmisliti kako da povećamo privatnu potrošnju u EU", rekao je Blanšar komentarišući novu procenu privrednog rasta koju je za Uniju dao MMF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: