Obećali: Neće biti valutnog rata

Neće biti valutnog rata, obećali su ministri finansija i bankari Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta, na kraju zasedanja u Moskvi.

Svet

Izvor: B92

Subota, 16.02.2013.

16:05

Default images

U zajedničkom saopštenju, kojim je označen završetak dvodnevnog zasedanja Grupe 20, naglašeno je da će se zemlje - članice uzdržatii od rušenja vrednosti valuta, kao i od svake vrste protekcionizma, prenose agencije .

Na tržištima je " vidno prisutna " zabrinutost usled efekata na vrednost japanskog jena, koji je u ovom trenutku na trogodišnjem minimumu .

Japan je suočen s optužbama da nastoji da snizi vrednost svoje valute kako bi stimulisao nacionalnu ekonomiju i stekao prednost na međunarodnim tržištima u odnosu na druge zemlje. Ukoliko veliki broj zemalja pokuša da oslabi vrednost sopstvenih valuta radi podsticanja ekonomije, oporavak globalne ekonomije bi mogao biti ugrožen .

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da najvažniji ciljevi ostaju otklanjanje ekonomske neravnoteže, smanjenje državnih dugova i privredni rast .

Jen je od sredine novembra oslabio 17 odsto u odnosu na dolar i 25 odsto u odnosu na evro, na 93 jena za dolar odnosno 125 jena za evro. Kurs je , međutim , i dalje dosta viši u odnosu na 2007. godinu , kada je dolar vredeo 123 jena , a evro 170 jena .

Nedavno slabljenje japanske valute odgovara izvoznicima, koji su se prošle godine žalili da snažan jen podriva njihove finansije, u vreme kada se oporavljaju od katastrofe izazvane zemljotresom i cunamijem iz marta 2011.

Japanska valuta je krajem 2011. dostigla rekordnu vrednost od 75 jena za dolar, čime je smanjena konkurentnost japanskih izvoznika, kao i njihovi prihodi . Tokio je zbog snažnog jena prošle godine zabeležio rekordni trgovinski deficit .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: