Indonežansko privredno čudo

Indonezija je tokom drugog kvartala 2012. ostvarila stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,4 odsto.

Svet

Izvor: B92

Subota, 18.08.2012.

14:58

Default images

Pored toga snažna domaća kupovina je nadmašila međunarodnu tražnju za izvozom iz te zemlje u jugoistočnoj Aziji.

Tokom tri meseca zaključno sa 30. junom, najveća privreda u regionu je nastavila da postiže jedan od od najboljih ekonomskih rezultata u svetu, dok je indonežanska sve veća potrošačka klasa relativno neokrznuta globalnom dužničkom krizom i usporavanjima koja umanjuju potražnju u mnogim razvijenim zemljama, ocenio je njujorški privredni dnevnik Volstrit džornal (WSJ).

Centralna statistička agencija objavila je da je BDP Indonezije porastao za 2,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je cifra od 6,4 za ovo tromesečje premašila prognoze analitičara koji su očekivali rast od oko 6,1 odsto.

Ekonomski napredak se zbio uprkos znacima da su izvoznici roba iz Indonezije pod udarom globalnog usporavanja. Izvoz Indonezije - u kojem dominiraju prirodni resursi poput uglja, palminog ulja i kalaja - opada zbog sve nižih cena sirovina i manje potražnje u zemljama poput Narodne Republike Kine i Indije.

Međutim, više od 60 odsto BDP Indonezije dolazi od domaće tražnje u zemlji sa preko 240 miliona potrošača, što pomaže zaštiti njene privrede. Indonezija je četvrta na svetu po broju stanovnika posle NR Kine (1,35 milijardi), Indije (1,25) i SAD (oko 311 miliona), i potrošnja ima veći udeo u ekonomiji za razliku od mnogih drugih zemalja u Aziji.

U julu su proizvodjači automobila zabeležili najbolji mesec ikada u Indoneziji premašivši prodaju od 100. 000 putničkih vozila, za preko 15 odsto više nego u istom mesecu 2011.

Indonezijska sve veće srednja klasa kupovala je nove automobile pred Idul Fitri, proslavu kojom se obeležava kraj ovogodišnjeg posta Ramadana, tokom kojeg se milioni Indonežana vraćaju u rodna sela i vole da se pohvale onim što su kupili od svojih uvećanih prihoda.
Korporacija Nisan koji ulaže približno 400 miliona dolara kako bi više nego udvostručila svoje kapacitete u Indoneziji, takodje je zabeležila rekord u julu, uz iznenadjenje postojanošću tražnje u ovoj zemlji, izjavio je Kintaro Izumida, čelnik PT Nišan Motor Indonesia.

"Rast u drugoj trećini je bio izuzetno jak iako je u toku evropska kriza," rekao je Izumida i ocenio da je "ovo ubrzanje zaista dobro za našu kompaniju".
Maloprodaja je uvećana takodje. pa prodajni lanac kućne opreme Ejsi Hardver planira da otvori po dve nove prodavnice mesečno tokom narednih godinu i po dana kako bi što bolje ciljao srednju klasu.Trenutno ova kompanija iz SAD ima 67 prodajnih mesta u Indoneziji.

"Nastavićemo da otvaramo nove prodavnice zato što ovde vidimo potencijal velikog tržišta," rekla je Imelda Vidjodjo, predstavnica indonežanskog ogranka kompanije.

Važan faktor rasta indonežanskog BDP bila je potrošnja domaćinstava, od pet odsto u drugom kvartalu, objavila je Centralna statistička agencija. U medjuvremenu, privatne investicije uvećane su tokom istog perioda za 12,3 odsto, a vladina potrošnja za sedam odsto. Šef statističke agencije Surjamin je ocenio kako je uputstvo predsednika Indonezije Sisulo Banbang Jugojonoa o povećanju vladine potrošnje, "čini se, dalo neke rezultate".

Industrije koje najviše doprinele privrednom rastu bile su transport i telekomunikacije, za 10,1 odsto na godišnjem nivou, zajedno sa trgovinom i hotelima (8,9 odsto) i gradjevinarstvom (7,3 odsto). Predsednik Judojono je pak u četvrtak kazao kako vlasti planiraju da povećaju investicije u preopterećene puteve, aerodrome i elektrane, te smanje ograničenja za poslovanje kako bi ohrabrile investicije i dozvolile privredi da nastavi rast. Ekonomisti i rukovodioci dugo upozoravaju da preopterećena putna infrastruktura može eventualno usporiti privatne investicije u zemlji koja se prostire na preko 17.500 ostrva, i izazvati inflaciju.

Obrazlažući program za dalji privredni napredak, Judojono je rekao da Indonezija mora u 2013. povećati za 15 odsto ulaganja u luke, puteve, elektrane i drugu infrastrukturu, te smanjiti broj regionalnih pravila za poslovanje i nastaviti borbu protiv korupcije.
Predsednikov predlog budžeta za 2013. - koji mora da dobije odobrenje parlamenta - podrazumeva smanjenje budžetskog deficita na 1,6 odsto BDP sledeće godine, sa ciljanih 2,23 odsto ove. WSJ je ocenio kako predsednikovi potezi imaju za cilj da obezbede Indoneziji jednu od najviših stopa rasta na svetu, u vreme kada se veći deo medjunarodne privrede muči sa krizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: