Sin nasledio oca na čelu Benetona

Lučano Beneton, osnivač istoimene modne imperije, postavio je na njeno čelo svog sina Alesandra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

18:52

Default images

Pred njim je sada zadatak da ponovo digne na noge posrnulu kompaniju, poznatu po kontroverznim reklamnim kampanjama.

Sedamdesetšestogodišnji Beneton senior, koji je modnu kuću osnovao pre 47 godina zajedno sa svojom sestrom i dvojicom braće, je na sastanku akcionara unapredio svog sina sa mesta potpredsednika na poziciju predsednika upravnog odbora Benetona. Istovremeno, on će ostati u kompaniji kao savetnik.

"Alesandro Beneton će predvoditi evoluciju kompanije u vreme stalnih promena na tržištu, što dodatno komplikuje dužnička kriza", navodi se u saopštenju. U gotovo pola veka postojanja, modna kuća Beneton je izrasla u giganta i sada ima oko 6.000 prodavnica u 120 zemalja. Medjutim, poslednjih godina se suočila sa oštrom konkurencijom novijih modnih lanaca kao što su H&M i Zara, kao i sa posledicama krize u evrozoni i rastućim cenama sirovina poput pamuka.

Tako je 2011. godine neto profit Benetona pao za čak 28 odsto na 73 miliona evra, uz istovremeni pad prihoda od jedan odsto na dve milijarde evra.

Po preuzimanju kormila kompanije, 48-godišnji Alesandro, diplomac američkog Harvarda i muž nekadašnje skijašice Debore Kompanjoni, moraće da donese teške strateške odluke, uključujući i onu o mogućoj prodaji dela imovine.

Pored toga, kompanija Beneton će se povući sa milanske berze kako bi istoimena porodica mogla da preuzme potpunu kontrolu nad njom.

"Napuštanje berze i ulaganje u nas same i budućnost grupacije jasno pokazuje našu posvećenost, odlučnost i nameru da prebrodimo ova komplikovana vremena", izjavio je Alesandro.

On je dodao da će se kompanija, u nastojanju da poveća prihode, okrenuti tržištima u razvoju, uključujući Indiju, Rusiju, Tursku, centralnu Ameriku, Južnu Koreju i Tajvan, kao i da nekoliko godina neće isplaćivati dividende.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: