Prete li Evropi rat i katastrofa?

Mračna, gotovo kataklizmična predviđanja milijardera Džordža Soroša nisu tako daleko od istine, smatraju domaći ekonomisti.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 29.01.2012.

01:36

Default images

Oni ističu da je opasnost od socijalnih nemira u Evropi realna, nevezano od toga da li će evrozona opstati ili ne.

Kontroverzni berzanski špekulant, jedan od retkih investitora čije bogatstvo i sada raste, izazvao je veliku pažnju javnosti izjavom da se „Evropa suočava sa potonućem u haos i sukobe", a da se „svet suočava sa najopasnijim periodom savremene istorije - razdobljem zla".

Soroš je takođe priznao da prvi put u svom životu ne zna u koju sferu bi trebalo da uloži svoj kapital, te da dolaze vremena u kojima će najvažniji biti puki opstanak. Iako veruje da se ništa strašno neće desiti ukoliko, recimo, Grčka odluči da izađe iz evrozone, ekonomista Miroslav Zdravković slaže se sa Sorošem kada je reč o mogućnosti izbijanja sukoba na Starom kontinentu.

"Ako neka zemlja odluči da istupi iz evrozone, to će biti tehnički, a ne suštinski problem. S druge strane, u potpunosti se slažem da najveća opasnost preti od socijalnih nemira, koji bi na proleće mogli da se dogode u Evropi. Nemačka i Francuska očigledno su nemoćne u pokušaju da kontrolišu banke, koje su zapravo i najveća rak-rana svetske ekonomije. Sve što se dešava u poslednje vreme vodi u razgradnju socijalne države, što bi moglo da dovede do ozbiljnih sukoba", kaže Zdravković.

On upozorava da su sindikati u razvijenim zemljama mnogo moćniji nego u Srbiji, te da sigurno neće sedeti skrštenih ruku ukoliko stvari uskoro ne krenu nabolje.

"Ako bi sutra neko u Srbiji saopštio da se ukidaju penzije i kompletan socijalni program, sumnjam da bi neko izašao na ulice. U Francuskoj, Nemačkoj ili Italiji, međutim, sindikati su mnogo snažniji. Besni su i dobro organizovani, tako da se s njima ne bi trebalo šaliti. Videćemo na proleće kako će to izgledati i na koji način će iskazati svoje nezadovoljstvo", poručuje Zdravković.

Njegov kolega Ljubomir Madžar takođe veruje da Evropi predstoje turbulentni dani, iako je siguran da će vodeće svetske sile sprečiti slom evra.
"Uz sav respekt prema Sorošu, ne mislim da je moguć raspad evrozone. Prosto, čini mi se da oko toga postoji konsenzus vodećih ekonomskih sila, pošto ne vidim zemlju koja bi mogla da profitira na slomu evra. To, naravno, niko od njihovih predstavnika neće javno da kaže, jer vrše pritisak na one manje zemlje da ispune šta se od njih traži. Međutim, kada bude dogorelo do nokata, verujem da će i Velika Britanija sa istim žarom braniti evro kao i Nemačka. Pogledajte samo Kinu, i njoj je stalo da Evropa izdrži, jer želi da ima jako i stabilno tržište na koje može da izvozi svoje proizvode", ocenio je Madžar.

On dodaje da, s druge strane, potpuno razume Soroša kada kaže da ne zna gde bi uložio svoj kapital, jer je „biznis generalno u strahu nakon što su mnogi investitori doživeli neuspeh".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

23 h

Podeli: