Lagard počinje mandat na čelu MMF-a

Dosadašnja francuska ministarka finansija Kristin Lagard počinje petogodišnji mandat kao generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2011.

08:30

Default images

Ona će se odmah naći pod velikim pritiskom da izbegne bankrot Grčke, koji bi mogao da izazove međunarodnu krizu.

Među prvim stvarima koje će nova čelnica morati da obavi u MMF-u je imenovanje novog rukovodstva, koje bi trebalo da što vernije odražava globalni ekonomski uticaj, i sprovođenje već dogovorene preraspodele prava glasa u Fondu kako bi tržišta u razvoju dobila veći uticaj.

Brzorastuće privrede Azije se nadaju da će dolaskom Kristin Lagard na čelo MMF-a obezbediti neka od ključnih mesta u toj organizaciji, oslanjajući se na njena obećanja da će tržištima u razvoju dati veći uticaj nego što su ga imali dosad.

Prethodnik Lagardove, Francuz Dominik Stros-Kan, u maju je podneo ostavku, nakon što je u Njujorku optužen za navodno seksualno zlostavljanje hotelske sobarice.

U međuvremenu tužba protiv Kana u Njujorku će izgleda propasti pošto su tužioci rekli da sumnjaju da je sobarica lagala policiju i doveli u sumnju njen kredibilitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: