VW: Ogroman rast profita i prodaje

Najveći evropski proizvođač automobila Folksvagen (VW) objavio je ogroman rast profita u trećem tromesečju.

Svet

Izvor: B92

Subota, 27.10.2007.

13:06

Default images

Rast profita ostvaren je zahvaljujući povećanim prodajama u Aziji, Evropi i Južnoj Americi, uporedo s nižim troškovima proizvodnje. VW je zaradio 947 miliona evra od jula do septembra, u poređenju s profitom od svega 23 miliona evra u istom periodu minule godine.

Visok rast profita ostvaren je delimično i zbog smanjenja troškova, ukidanja jednog broja radnih mesta i povećanja proizvodnje. Prodaja je povećana skoro četiri odsto na 26,1 milijardi evra, sa 25,1 milijardi evra u odnosu na minulu godinu, nešto manje nego što su prognozirali analitičari.

Neto profit kompanije za devet meseci je više nego udvostručen zahvaljujuci dobroj prodaji u Aziji i Evropi, uporedo s manjim troškovima u procesu proizvodnje. Zarada VW je od janauara do septembra povećana na 2,9 milijardi evra, sa 1,2 milijarde u isto vreme lane.

Za devet meseci prodaja je porasla 5,1 odsto, na 80,9 milijardi evra, sa 77 milijardi u 2006. U tom periodu VW je prodao 4,6 miliona vozila u svetu, 8,2 dosto više nego u istom lanjskom periodu.

Kompanija je na dobrom putu, kako je saopšteno, da do kraja ove godine proda šest miliona vozila robnih marki Audi, Lambordžini, Bentli, Seat i Škoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: