Ne odustaju: Istok nam je u DNK, moramo u Srbiju

Generalni direktor Telekoma Austrija Alehandro Plater izjavio je da ta kompanija mora više da investira u zemlje nekadašnje SFRJ.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.04.2018.

15:00

Ne odustaju: Istok nam je u DNK, moramo u Srbiju
Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

“Istok nam je u DNK. Moramo više investirati u Srbiju, Hrvatsku i ostale ex SFRJ zemlje”, izjavio je Plater, navodeći da Telekom Austrija na raspolaganju ima milijardu evra da uloži u akvizicije van granica matične države.

"Verujem da je međunarodna ekspanzija najbolji način da se stvore radna mesta u Austriji", rekao je direktor kompanije koja pripada meksičkoj mobilnoj telekomunikacionoj kompaniji Amerika movil, milijardera Karlosa Slima.

“Austrija je malo tržište i kompanija ne može da dostigne neophodnu veličinu da bi bila konkurentna ovde. Mi se takmičimo sa dve velike kompanije i najbolji način da se zaštite kvalitetni poslovi u Austriji, je širenje u inostranstvu, u suprotnom će biti sve manja", naveo je on.

"Bez ekspanzije, nećemo uspeti, moramo biti relevantni u Evropi", rekao je Plater.

Telekom Austrija u Nemačkoj se organski razvija, a ostala tržišta na kojima je prisutan biće konsolidovana kroz akvizicije, naveo je.

"Svake godine smo kupovali kompanije u vrednosti od 100 do 200 miliona evra kako bi dopunili našu imovinu u zemljama poput Hrvatske, Belorusije, Bugarske i Makedonije. Sledeći korak je proširenje na nove zemlje na Istoku. Potrebno je više investicija u Srbiju, Hrvatsku i druge zemlje bivše Jugoslavije", kaže Plater.

“Ako bi postojala prilika za kupovinu, za to bi se lako moglo prikupiti milijardu evra, bez povećanja kapitala. Međutim, trenutno ne postoji odluka o kupovini ove vrste. Privatizacija državnog Telekoma Srbija ili slovenačkog Telekoma Slovenije pokušana je nekoliko puta, ali prodaja na kraju nije uspela zbog cene. Očekivanja u pogledu cene prodavca uvek su bila bazirana na rejtingu od pre pet godina, ali ove cene više nisu ostvarive", rekao je Plater.

Trenutno postoji trend ka povlačenju iz regiona. “Telenor je upravo prodao svoje aktivnosti u Istočnoj Evropi, u Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj", naveo je.

Dva puta propala prodaja; "Još me duša boli"

Foto: Thinkstock
Telekom Austrija bio je jedini ponuđač na prvom tenderu za prodaju 51 odsto Telekoma Srbija 2011. godine, a nudili su 1,1 milijardu evra. Prema tadašnjim procenama, vrednost Telekoma srbije bila je oko 2,3 milijarde evra.

I drugi pokušaj prodaje Telekoma Srbije u decembru 2015. godine završen je neuspešno, jer ni najveća ponuđena cena za 58 odsto kapitala te kompanije nije zadovoljila Vladu Srbije.

Na tender je stiglo šest obavezujućih ponuda, uglavnom investicionih fondova. Ovoga puta nije saopšteno koliko je iznosila najbolja cena, ali je rečeno da bi, da je bila za 100 do 200 miliona veća, Telekom verovatno bio prodat.

Privatizacioni savetnik Telekoma bila je francuska kompanija Lazard.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je početkom godine da ga “još duša boli” zbog neuspele prodaje Telekoma Srbije i da žali što je podlegao pritiscima.

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk izjavio je sredinom prošle godine da ponovni pokušaj privatizacije te kompanije - trenutno nije aktuelna tema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: