DSS: Vlada hitno da dostavi budžet za 2018.

DSS je pozvao predsednicu parlamenta Maju Gojković da zatraži od Vlade Srbije da bez odlaganja poslanicima dostavi Predlog zakona o budžetu za iduću godinu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

11:55

DSS: Vlada hitno da dostavi budžet za 2018.
Foto: Thinkstock

U saopštenju, DSS podseća da je prema zakonu Vlada Srbije dužna da taj zakonski predlog Skupštini Srbije dostavi do 1. novembra, a da je zakonski rok za usvajanje 15. decembar.

"Ne postoji opravdanje za Vladu i vladajuću većinu da krše zakonske rokove i institucionalno opstruišu usvajanje budžeta u skladu sa zakonom. Na ovakav način vlast, bez obzira na svakodnevne hvalospeve o njenoj efiksnosti, taktički skraćuje vreme neophodno za pripremu rasprave o budžetu u Narodnoj skupštini", navodi se u saopštenju.

DSS, takođe, ukazuje da se time dovodi u pitanje načelo javnosti rada državnih organa i onemogućavaju budžetski korisnici da ostvare uvid u planiranje budžetskih rashoda.

"Ako se ponovo kasni zbog čekanja saglasnosti Međunarodnog monetarnog fonda, onda Vlada treba otvoreno da saopšti da je ova institucija iznad srpskih, da su derogirani Ustav i zakoni Srbije i da najznačajniji zakon - Zakon o budžetu usvaja MMF, a Narodna skupština samo formalno, dizanjem ruku poslanika većine na znak zvonca", dodaje se u saopštenju DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: