Vujović: Ima i za plate, i za penzije, a i nagrade

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da ne očekuje nikakvo povećanje fiskalnog rizika zbog povećanja plata i penzija koje je vlada prihvatila i obećala.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.10.2017.

12:07

Vujović: Ima i za plate, i za penzije, a i nagrade
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Vujović je, nakon izlaganja na 17. Ekonomskom samitu Srbije pod nazivom "Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti", rekao da je to pokriveno dosad ostvarenim što može da bude osnova za jednokratna povećanja u ovoj godini, kao i veća osnovica za rast u narednoj godini.

"Mi smo definisali tačno oblasti u kojima mogu da se vrše povećanja i prilagođavanja u ovoj godini. Očekujemo da ćemo od današnje pozicije gde imamo 86 milijardi dinara suficita u republičkom budžetu i procene od 100 milijardi, imati prvi put trocifreni budžet opšte države. Očekujemo da ćemo do kraja godine imati najmanje 35 do 50 milijardi suficit i to će btii prostor u okviru kojeg možemo da obezbedimo povećanja plata, penzija, i jednokratna davanja“", naglasio je ministar.

Vujović je rekao da ima prostora za jednokratno davanje od 5.000 dinara za penzionere, kao i nagrade u javnom sektoru.

"Takođe imamo prostor za alimentiranje nekih troškova koji godinama čekaju da budu alimentirani i formiranje fondova kao što bi bio fond za podržavanje start-apova i drugih vrlo korisnih inicijativa za podizanje privrednog rasta", kazao je on.

Vujović je rekao da u sledećoj godini očekujemo projektovani realni rast od 3,5 odsto, što, uz planiranu inflaciju, stvara prostor za povećanje plata i penzija koje je premijerka najavila u visini od najviše 10 odsto.

Podvukao je da to ne povećava fiskalne rizike i potpuno se uklapa u svote i strukturne parametre. Prema njegovim rečima strukturni parametri su očekivano učesće plata i penzija u BDP-u.

Rekao je da naša vlada konzervativno projektuje i da se slažu i međunarodne finansijske organizacije, da ćemo zbog cikličnog elementa prilagođavanja poljoprivrede naviše i energetike naviše, kao i očekivane dugoročnije stope rasta imati realni rast od najmanje 3,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: