Srbija i SAD se zajedno "bore" protiv uglja

Sa delegacijom savezne američke države Merilend Srbija je dogovorila da se zajednički radi na smanjenju negativnih efekata proizvodnje struje iz uglja.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

12:55

Srbija i SAD se zajedno
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je novinarima posle sastanka sa tom delegacijom rekao da država Merilend ima slične probleme kao i Srbija jer je proizvodnja električne energije visokozavisna od uglja.

"Merilend je napravio značajne iskorake u smanjenju negativnih efekata korišćenja uglja u proizvodnji struje pa ćemo zajednički raditi u tom pravcu", rekao je Antić i dodao da će se razgovarati i o tehnološkim rešenjima koja primenjuju stručnjaci te države.

On je rekao da su razmatrani i konkretni projekti i da je definisano nekoliko ključnih tema.

"Razgovarali smo o smanjenju ugljen-dioksida i tehnologiji za prečišćavanje otpadnih voda iz rudarske proizvodnje jer oni koriste elektroflotaciju, kojom se izvlače metali i dobija čista voda", rekao je Antić.

Delegacija Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i predstavnici najvećih energetskih kompanija će, prema njegovim rečima, do kraja godine posetiti Merilend i razgovarati sa predstavnicima univerziteta i ekspertima kako bi se definisali ključni ciljevi.

"Ideje i zahteve će obraditi američki stručnjaci i definisati konkretne programe sa kojima će doći u Srbiju početkom naredne godine", rekao je Antić. ;

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Tivan kazao je da je najvažnje da će "uslediti zajedničke investicije i posao".

"Srbiji su potrebne investicije, a u oblast životne sredine postoje neograničene mogućnosti za saradnju", rekao je Trivan.

Sastanku je prisustvovao i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: