Ponudili 10.000 RSD, ne deluje da će preći prag

Domaće tržište akcija zabeležilo je pad vrednosti protekle sedmice, prvi put još od sredine avgusta.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

10:25

Ponudili 10.000 RSD, ne deluje da će preći prag
Foto: Tanjug, arhiva

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, pao je 0,7 odsto na 725,2 poena, dok je ukupan promet u trgovanju bio skromnih 339,9 miliona dinara (2,9 miliona evra).

Najprometnija akcija bio je i Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) koji je i protekle sedmice nastavio blago da oscilira oko nivoa od 1.350 dinara. Ukupan promet u trgovanju akcijama ove kompanije iznosio je 40,6 miliona dinara, a trgovačku nedelju okončale na nivou od 1.353 dinara.

Ova kompanija se nalazi u tenderskom postupku izbora koncesionara, a krajnji rok za davanje obavezujućih koncesionih ponuda je 23. oktobar ove godine. U poslednji krug u trci za koncesiono upravljanje Aerodromom "Nikola Tesla" ušlo je pet međunarodnih kompanija i konzorcijuma.

Solidan promet od 20 miliona dinara zabeležila je Naftna industrija Srbije (NIIS), uglavnom na nivou od 680 dinara. Ipak, akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi sedmicu su okončale na koti od 672 dinara, što daje tek neznatan rast na nedeljnom nivou.

Među prometnijim papirima bile su i akcije beogradskog Halkbanka (CCNB) koji je nedelju priveo kraju na 10.400 dinara uz promet od 8,2 miliona dinara. Tri dana pre isteka ponude za preuzimanje akcijama ove banke se trguje na nivou koji je četiri odsto viši u odnosu na cenu iz ponude za preuzimanje.

Većinski vlasnik ove banke, turski Halkbank, ponudio je akcionarima cenu od 10.000 dinara pa trenutno ne izgleda mnogo verovatno da će preskočiti prag od 90 odsto akcija koji mu daje mogućnost prinudnog otkupa. Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), blago se spustila na 1.917 dinara, ali je gro prošlonedeljnog prometa od 7,3 miliona dinara ostvareno na nivou od 1.940 dinara.

Akcijama proizvođača i distributera tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), protekle sedmice se uglavnom trgovalo oko nivoa od 12.500 dinara, što predstavlja rast od nepunih jedan odsto. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 3,7 miliona dinara. Uprkos snažnom oporavku Tehnogasa u proteklih mesec dana, akcije ove kompanije se nalaze u minusu od početka godine od nepuna četiri procenta, pre svega usled značajno manje dividende koju je ove godine odobrila skupština akcionara kompanije.

Zemunska Galenike Fitofarmacija (FITO) skočila je skoro dva odsto na 2.750 dinara uz promet od 1,1 milion dinara, dok se bečejski Sojaprotein (SJPT) sunovratio 18,4 odsto na 310 dinara.

Apple nije uspeo da zaustavi rast Wall Street-a

Najveća svetska kompanija, Apple, nastavila je pad vrednosti i na trgovanju u petak, ali su ključni berzanski indeksi američkog tržišta zabeležili rast na nedeljnom nivou. Istovremeno, Apple je izgubio na vrednosti od ponedeljka oko 5,5 odsto, nakon lansiranja u prodaju nekoliko novih proizvoda, što predstavlja njegovu najslabiju sedmicu još od aprila 2016.

Na trgovanju u petak akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su nevelike promene, nakon što je sektor zdravstvene zaštite neutralisao veći deo gubitaka s početka dana. S&P 500 neznatno je porastao uz najveći doprinos telekomunikacionog sektora, nakon vesti da su Sprint i T-Mobile blizu postizanja dogovora o spajanju što bi moglo smanjiti konkurenciji u branši. Na nedeljnom nivou, jedino je Nasdaq zabeležio pad vrednosti od 0,3 odsto, dok su Dow i S&P registrovali blagi rast, završivši sedmicu blizu istorijskog maksimuma.

Evropske berze zabeležile su intezivniji rast na nedeljnom nivou nakon objave podataka o poslovnoj aktivnosti u septembru, i u očekivanju parlamentarsnih izbora u Nemačkoj. DAX je porastao 0,6 odsto, dok su francuski CAC i britanski FTSE zabeležili skok od po 1,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: