BG: Sve se menja, čak i "prepoznatljivi"

Novi suncobrani, u skladu sa odlukom grada Beograda iz jula 2016., osvanuće u Knez Mihailovoj ulici kada ugostitelji dobiju rešenja za postavljanje bašta.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.03.2017.

11:44

BG: Sve se menja, čak i
Foto: Thinkstock

Ili bi bar tako trebalo da bude, budući da je krajnji rok za "uniformisanje" gradskih bašta istekao krajem 2016. godine, pišu Večernje novosti.

Vlasnici kafića ipak su nezadovoljni i usvojenim katalogom urbane opreme i kašnjenjem dozvola za postavljanje stolova, za koje tvrde da dobijaju i sa devet meseci zakašnjenja.

Tačne lokacije na koje će ugostitelji izneti stolove biće poznate posle konačnog usklađivanja Plana za postavljanja bašta za teritoriju opštine Stari grad.

Šarenilo u Knezu vlada i na pragu nove letnje sezone, bar kada je reč o senilima u baštama. Ugostitelji su upoznati sa novim pravilima o urbanom mobilijaru, ali bez dozvole za postavljanje stolova u pešačkoj zoni za tekuću godinu, po svemu sudeći, neće menjati ni mobilijar.

Naime, dozvole za postavljanje bašta, kako "Novosti" saznaju, biće dodeljene već u aprilu, od kada će elementi bašte koji su nacrtani u tehničkoj dokumentaciji morati da se podudaraju sa gradskom odlukom o mobilijaru.

“Ugostitelji su investirali u suncobrane veliki novac, a odluka o novom mobilijaru usvojena je prošle godine usred sezone. To su neprihvatljive i preoštre mere za vlasnike kafića, naročito ako se uzme u obzir da ni dozvole za bašte nisu dobili za tekuću godinu, a moraju da nabave nove suncobrane. Šta ukoliko dobijemo negativno rešenje, i to sa devet meseci zakašnjenja”, objašnjava Georgi Genov, predsednik Udruženja hotelijera i restorana Srbije HORES.

Novim uredbama povinovao se tek deo ugostitelja u centralnoj pešačkoj zoni grada, iako su granice gabarita već odavno izbledele. Zamena suncobrana važi za sve lokale na teritoriji Beograda, pa čak i za hotel "Moskvu" čiji su zeleni suncobrani do sada bili deo prepoznatljivosti ovog kultnog mesta.

“Počeli smo promenu suncobrana, što je veliki izdatak i za hotel "Moskvu", koji je imao senila u skladu sa arhitekturom same građevine. Menjamo po pet periodično i do početka aprila svi će biti u propisanoj bež boji. Srećom, i te nijanse se uklapaju sa ambijentom”, navode iz "Moskve".

Uprkos odluci da u tekoćoj godini bašte ipak mogu ostati u centralnoj gradskoj štrafti, ali u značajno manjim gabaritima, ugostitelji strahuju da je Knez Mihailova, što se toga tiče, i dalje pod znakom pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: