Mešaju ulje i dizel, prodaju 40 RSD jeftinije

Udruženje naftnih kompanija ponovo traži od Ministarstva energetike hitno uvođenja akciza na bazno ulje koje se koristi kao sirovina za proizvodnju maziva.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

14:58

Mešaju ulje i dizel, prodaju 40 RSD jeftinije
Foto: Thinkstock

Pomešano s evrodizelom prodaje se kao pogonsko gorivo po cenama nižim 30 do 40 dinara od onih koje su na pumpama.

Po tom osnovu država je od početka godine izgubila 22,3 miliona evra, piše Politika.

“Aleksandar Antić, ministar energetike, upozoren je da se nešto čudno dešava s uvozom baznog ulja, jer su godišnje potrebe proizvođača u Srbiji 17.500 tona, a za deset meseci u Srbiju je uvezeno 65.000 tona. Dakle četiri puta više od realnih potreba”, naglašava generalni sekretar tog udruženja.

Na pitanje da li su poznati kanali prodaje i gde završava tolika roba, Mićović kaže da je jedno sigurno: tog goriva nema na pumpama velikih naftnih kompanija, jer su kontrole stalne.

“Ovo gorivo završava u privatnim rezervoarima napuštenih dvorišta, gde se mešaju s evrodizelom. Prodaju se na veliko transportnim preduzećima, poljoprivredi, putarima, ali i vozačima automobila koji kada čuju da mogu za 40 dinara jeftinije da kupe gorivo, naravno da će to i učiniti”, kaže Mićović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

14 h

Podeli: