3 investitora nose lek za Galeniku, koji je pravi?

Konačni rok za rešenje problema preduzeća u restrukturiranju se bliži, ali postaje jasno da 31. maj neće biti ključni dan za sve više tih kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2016.

16:51

3 investitora nose lek za Galeniku, koji je pravi?
Screenshot/B92

Vlada je odlučila da zamrzne dugove Galenike i produži rok za dolazak strateških partnera za dva meseca i tako da novu šansu za život posrnulom gigantu.

Galenika je pronašla lek za duži život. Mada i nije neko čudo, pošto lek deluje samo u njenom slučaju, a glavni farmaceut koji ga je napravio je Vlada. Umesto da se zbog ukupnog duga od 200 miliona evra za četiri dana nađe u blokadi, ta kompanija ima nov dogovor s državom, po kojem se zaštita ne ukida.

I to nije sve. 27. maja trebalo je da istekne rok za pronalaženje strateškog partnera, ali je ministarstvo privrede odlučilo da javni poziv potraje do 27 jula.

“To znači da je rok produžen za još dva meseca navodno su strateški partneri tražili dodatno vreme naročito ovo poslednje vreme”

Ideja je da se pronađe partner koji bi sa oko 25 odsto vlasništva preuzeo upravljanje Galenikom i za najduže pet godina uspeo da je stabilizuje i spremi za prodaju. U kompaniji kažu da je sedam kompanija sa tri kontinenta zainteresovano za njih, neke su investicioni fondovi, neke farmaceutske firme.

Novi plan za Galeniku nije izuzetak. Analitičari nemaju dilemu da će MMF sredinom juna zbog situacije u preduzećima u restrukturiranju zažmuriti na jedno oko.

U Galenici je trenutno zaposleno 1400 ljudi i sigurno će morati da ih bude manje do dolaska strateškog partnera. Radnici poručuju da će se njihova fabrika, kako kažu, sigurno oporaviti, ako im bude dozvoljeno da rade i ističu da i Galenika treba da naplati oko 120 miliona evra dugova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: